Tien procent verkeersongevallen in Amsterdam en Rotterdam

10 procent auto-ongelukkige in Amsterdam en Rotterdam

Wie zuinig is op zijn auto, kan wellicht Amsterdam en Rotterdam beter mijden. Die twee gemeenten zijn samen goed voor ruim 10% van de 103.000 verkeersongevallen in 2020 in Nederland. Een kwart van alle verkeersongevallen vond plaats in de provincie Zuid-Holland. Dat blijkt uit een analyse van data van de politie en Rijkswaterstaat door Independer.

Meeste ongevallen in de grote steden
Veruit de meeste ongelukken gebeurden in Rotterdam: 6.280 keer ging het daar mis. Amsterdam staat op de tweede plaats met 4.978 ongevallen, op de voet gevolgd door Den Haag (4.480). De nummer vier, Utrecht, doet het beter met 2.441 ongelukken. Dat deze steden bovenaan staan, is niet zo bijzonder. Hier wonen de meeste mensen.

Beter is het om te kijken naar het aantal ongelukken per 1.000 inwoners. Dan blijkt een veel kleinere gemeente bovenaan te staan, namelijk Ouder-Amstel in Noord-Holland. Hier gebeurden vorig jaar 24 ongelukken per 1.000 inwoners terwijl het landelijke gemiddelde op 5,9 ongevallen per 1.000 inwoners ligt. Ook in Midden-Delfland, Eemnes en Oostzaan gebeuren relatief veel ongelukken.

Schadevrije jaren
Schade aan de auto door een ongeval zorgt vaak voor een hogere premie voor de autoverzekering. Menno Dijcks, expert autoverzekeringen bij Independer, waarschuwt: “Verkeersongevallen hebben bijna altijd invloed op het aantal schadevrije jaren van een autobestuurder, tenzij de schade in zijn geheel verhaald kan worden op iemand anders. Bij een schade verlies je altijd 5 schadevrije jaren. Als je bijvoorbeeld 3 schadevrije jaren hebt, dan val je na een schade terug naar -2 schadevrije jaren. Het is overigens niet mogelijk om minder dan -5 schadevrije jaren te hebben.”

Volgens Independer is het goed om na een verlies van schadevrije jaren opnieuw autoverzekeringen te vergelijken. Zo kan je misschien de premiestijging beperken door een goedkopere verzekering te kiezen.

Bron: Independer

GEEN REACTIES