Steeds meer signalen over misleiding met crypto’s

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) meldt een forse stijging van het aantal signalen over mogelijke misleiding bij investeringen in crypto’s en buitenlandse valuta (forex).

Dat staat in de nieuwe, halfjaarlijkse Signalenmonitor van de toezichthouder. Mensen worden onder meer steeds vaker via datingapps benaderd door mogelijk dubieuze aanbieders. Bij zulke datingfraude wordt er eerst persoonlijk contact gelegd en begint de oplichter na enkele dagen met verhalen over gemaakte beleggingswinsten.

Betaalrekeningen

Relatief veel signalen gingen over betaalrekeningen en effectenrekeningen. Ondernemingen moeten de wettelijke regels rondom witwassen naleven. Daar is soms (her)identificatie van een klant voor nodig. Ook moeten zij mogelijk vragen stellen over het vermogen van een klant. Consumenten – die soms al jaren klant zijn – voelen zich weleens overdonderd door deze vragen en twijfelen of het verplicht is om mee te werken.

Nepadvertenties

Het aantal meldingen over misleiding door aanbieders van CFD’s (financiële derivaten) daalde juist in de tweede helft van 2021, na een jarenlange stijging. De AFM heeft fors ingezet op het terugdringen van nepadvertenties. Daarnaast zijn in samenwerking met de Cypriotische toezichthouder acht CFD-aanbieders van de Nederlandse markt geweerd.

Eerder al attendeerde de AFM op zogeheten finfluencers. Deze proberen hun volgers warm te maken voor beleggen. Velen van hen blijken zich niet aan de regels te houden, bleek na onderzoek van de AFM.

Het afgelopen halfjaar stelden ondernemers opvallend veel vragen over vakbekwaamheid, vooral financieel dienstverleners over hun adviesbevoegdheid. De toezichthouder wijst nog eens op het aflopen van de Permanente Educatie (PE)-periode op 31 maart.

Bron: AFM

 

 

GEEN REACTIES