Staatssecretaris Klijnsma pleit voor verplicht pensioen zzp’ers

Staatssecretaris Klijnsma pleit voor verplicht pensioen zzp'ers

Demissionair staatssecretaris Klijnsma wil een verplichte pensioenvoorziening voor zzp’ers, met een opt-out. Dit meldt zij in een interview met het Financieele Dagblad. De staatssecretaris doelt daarbij niet zozeer op zzp’ers die “uit volle overtuiging een eigen bedrijf hebben en vermogen opbouwen”; wie aan kan tonen dat hij zelf spaart, hoeft wat haar betreft niet mee te doen. Klijnsma doelt vooral op: “wie door de crisis tegen wil en dank zzp’er is geworden”. Deze mensen zijn “in de aap gelogeerd”.

Nu de crisis voorbij is, dekkingsgraden stijgen en de economie aantrekt, krijgen mensen de neiging om te gaan denken “let it be”, stelt Klijnsma. “Maar je moet wel durven blijven kijken: wat vergt dit tijdsgewricht nou?” (…) “De arbeidsmarkt van de 21ste eeuw is veel flexibeler dan die van de 20ste. Als je dat ziet, dan moet je het stelsel daarop inrichten.”

SER-advies
In het FD-interview spreekt ze ook de hoop uit dat de sociale partners snel tot een standpunt komen bij hun besluitvorming over een nieuw pensioenstelsel. Ze heeft begrip voor hun positie: “Het pijnpunt voor de vakbonden is in hoeverre blijven de solidariteit, de collectiviteit en de verplichtstelling overeind?” Maar het advies van de SER, dat begin dit jaar werd verwacht, laat nu wel erg lang op zich wachten. “Als je het moment van totstandkoming van het regeerakkoord laat verglijden, is dat wel heel erg jammer. Als je nu als sociale partners je ultieme ideeën over de vernieuwing van het stelsel op tafel legt, is dat voor de vier onderhandelende partijen aan de informatietafel moeilijk om terzijde te schuiven. Doe je dat niet, dan moeten werkgevers en werknemers straks achteruit onderhandelen ten opzichte wat er in het regeerakkoord staat.”

Bron: FD

GEEN REACTIES