SNS wordt grote onafhankelijke adviesorganisatie

SNS Bank wil klant persoonlijk helpen in de winkel

In de hypotheeksector schuift SNS op naar de intermediaire kant en biedt als enige bank producten aan van verschillende aanbieders tegen een vast adviestarief.

Ton Timmerman, directeur Advies bij SNS Bank, maakte bekend dat SNS voor een integraal hypotheekadvies inclusief bemiddeling een bedrag van € 2950 bij de klant in rekening brengt. In dat bedrag is de geldlening begrepen en eventueel een meeverpande overlijdensrisicoverzekering. Voor de advisering van ‘losse bijverbanden’ rekent SNS € 450. “Wanneer sprake is van een minimale inspanning, zoals bijvoorbeeld bij een tweede hypotheek, is het tarief € 1250”, aldus Timmermans. “Sommige handelingen blijven gratis. Dat is het geval als geen sprake is van een adviescomponent, zoals bij verlengingen.”

De tarieven zijn gebaseerd op een uurprijs van € 125. “We hebben eerst uitgerekend hoe hoog die uurprijs moest zijn en daarna naar de markt gekeken. Sommigen vragen minder en veel adviseurs vragen meer. Daaruit blijkt dat we een goede, marktconforme prijs berekenen.”

Tot het moment dat het provisieverbod van kracht wordt biedt SNS de klant de keuze tussen provisie en fee-advies. In de praktijk betekent dit dat de koper van een duurdere woning eerder voor een vaste vergoeding zal kiezen, terwijl de kopers van een goedkoper huis de voorkeur aan provisie geven. Als de ruimte dat toelaat worden de advieskosten meegefinancierd. Meer aanbieders

Op hypotheekgebied schuift SNS op naar de intermediaire kant als onafhankelijk adviseur die de klant uit een breed assortiment van diverse aanbieders kan laten kiezen. De bank biedt producten aan van SNS Bank, AEGON, BLG, BNP, BOS, Delta Lloyd, Nationale-Nederlanden, Reaal en Westland Utrecht.

SNS streeft naar een aantal van 250 kantoren verspreid over het land. Tweederde daarvan wordt geleid door franchisenemers. “We zoeken nog zo’n 45 ondernemers. Hoewel we veel aanmeldingen binnenkrijgen zijn die niet makkelijk te vinden. Dat komt door het brede scala van producten die we bieden. De franchisers moeten niet alleen thuis zijn op hypotheekgebied, maar ook de andere bancaire diensten kunnen verlenen.”

Timmermans begrijpt dat de onafhankelijke adviseurs zich door deze ontwikkelingen minder thuis gaan voelen bij SNS. “Voor hen bieden we met de BLG hypotheken een goed alternatief. BLG blijft een puur intermediair laberl.”

GEEN REACTIES