SNS-Reaal maatschappijen aan de top in woonverzekeringen

In de kwaliteitsrating van MoneyView behalen BLG Wonen, Reaal en SNS Bank zowel bij inboedel als bij opstal de hoogste score.

Inboedel

De lijst 5-sterreninboedelproducten wordt zowel wat prijs als kwaliteit gedomineerd door de maatschappijen van SNS-Reaal: BLG Wonen en SNS Bank staan in beide lijsten aan de top en Reaal krijgt 5 sterren voor kwaliteit. Deze producten zijn sterk aan elkaar verwant, maar er zitten wel kleine verschillen in de voorwaarden én de tarieven zijn anders. Om deze reden behaalt de inboedelverzekering valt Reaal buiten de 5-sterren score op prijs. De derde maatschappij daar is Kroodle.

De drie producten met een 5-sterrenrating op Kwaliteit bieden alle een uitgebreide garantie tegen onderverzekering en de vergoedingen voor bijzondere inboedel zoals apparatuur en kunst zijn niet apart afgebonden.

Daarnaast hebben deze verzekeringen een buitenshuisdekking waarop verlies van de inboedel ook gedekt is. Tot slot worden eventuele noodzakelijke kosten van opruimen, vervoer en opslag van de inboedel en herstel van de tuin en beplanting na een gedekte schade zonder bovengrens vergoed.

De drie verzekeringen met een 5-sterrenrating op prijs hebben allemaal een allriskdekking. In het vorige Special Item van mei 2013 werd de ProductRating Prijs nog gedomineerd door verzekeringen met een extra uitgebreide dekking. De allriskdekking is van origine duurder dan de extra uitgebreide dekking, maar van de drie producten met vijf sterren op prijs zijn juist geen extra uitgebreide varianten beschikbaar.

Opstal

Kroodle is de enige partij die zowel bij inboedelverzekeringen als bij opstalverzekeringen vijf sterren scoort op Prijs. Bij de opstalverzekeringen zijn er geen producten die vijf sterren krijgen op zowel prijs als kwaliteit. De andere prijsleiders zijn Aon Direct en de Nederlanden van Nu. Ook bij opstal zijn de drie producten met vijf sterren op prijs allemaal allriskproducten waarvan geen extra uitgebreide variant te krijgen is.

Bij Aon Direct en bij Kroodle is het overigens niet mogelijk om appartementen te verzekeren op de opstalverzekering.

De drie producten met een 5-sterrenrating op Kwaliteit zijn opnieuw de verzekeringen van BLG Wonen, REAAL en SNS Bank die daarmee zowel bij inboedel als bij opstal de hoogste score behalen. Deze verzekeringen kenmerken zich door een garantie tegen onderverzekering met weinig beperkingen of uitsluitingen.

Zo wordt geen onderscheid gemaakt tussen terreinafscheidingen die wel en niet verzekerd zijn en bij schade aan de tuin wordt deze hersteld zonder maximumvergoeding.

Opruimingskosten worden tot € 40.000,- vergoed en verplichte veiligheidsmaatregelen en huurderving kennen geen apart maximumbedrag. Tot slot is er een ruime dekking voor schadeoorzaken, waarbij er ook dekking is voor schade die is ontstaan tijdens het schoonmaken. De gedekte schadeoorzaken worden weinig beperkt als de woning verbouwd wordt of leegstaat.

Ruimere dekking bij leegstand

Van oudsher gold bij leegstand vaak een beperkte dekking, waarbij alleen met name genoemde schadeoorzaken zoals brand zijn gedekt. Bij sommige verzekeringen ging deze beperkte dekking na twee of drie maanden in. Bij diverse verzekeringen zijn de voorwaarden voor dekking tijdens leegstand in het afgelopen jaar versoepeld. Een aantal maatschappijen hanteert een termijn van een halfjaar, een jaar of zelfs een onbepaalde termijn. In veel gevallen is glasbreuk tijdens leegstand niet gedekt, en diefstal en vandalisme alleen na inbraak.

Duurder maar beter

MoneyView vergeleek de berekende premies voor de ProductRating Prijs van deze editie van het Special Item met die van mei 2013. Uit deze vergelijking blijkt dat de gemiddelde premie van een inboedelverzekering is gestegen met 3,6% en die van een opstalverzekering met 4,8%. Deze stijgingen zijn vooral het gevolg van de introductie van nieuwe (met name) allriskproducten en het verdwijnen van oude, (vooral) extra uitgebreide producten.

Als nieuwe en verdwenen producten buiten beschouwing worden gelaten, bedraagt de gemiddelde prijsstijging van inboedelverzekeringen 1%. Bij veel producten is er geen premieaanpassing doorgevoerd, maar de inboedelverzekeringen van De Goudse, Nationale-Nederlanden en Zelf.nl zijn meer dan 13% duurder geworden,

met uitzondering van de allriskdekking binnen het ZekerheidsPakket Particulieren

van Nationale-Nederlanden, die 3,7% steeg in prijs.

De opstalverzekeringen zijn maar 0,5% in prijs gestegen. Toch zijn er ook hier enkele uitschieters. De premies van Zelf.nl, Bruns ten Brink en De Goudse zijn gemiddeld met 14-15% gestegen, terwijl de nieuwe allriskverzekeringen van ANWB en Unigarant gemiddeld juist ruim 14% goedkoper zijn geworden dan de allriskvariant van de oude productlijn.

GEEN REACTIES