Slagingspercentages PE-examens nog steeds absurd hoog

px

Ook in de laatste drie maanden van 2017 lagen de slagingspercentages voor de PE-examens (voor de Wft-vakbekwaamheid) dik boven de 85%, met uitschieters van 94%.

Daarmee zet de trend zich door die in het derde kwartaal reeds te zien was: slagingspercentages die veel hoger liggen dan in 2016 (toen nog PE Plus geheten). In de eerste drie maanden van 2016 lag dit nog rond de 66%, maar in de rest van het jaar dook dit naar beneden naar een niveau van tussen de 55% en 62%.

Het verschil van dik twintig procentpunt mag zeker opmerkelijk genoemd worden. Met name de slagingspercentages van PE Schade Zakelijk, Schade Particulier, Zorg en PE Basis springen eruit met cijfers boven de 94%. Maar ook de andere categorieën laten hoge slagingscijfers zien. PE Vermogen stijgt zelfs met 33 procentpunt. De enige ‘dissonant’, voor zover je daar van mag spreken, is PE Hypothecair Krediet met een percentage van rond de 75%, toch nog fors hoger dan 2016.

In november signaleerden verschillende opleiders dat de PE-examens makkelijker zijn geworden in vergelijking met de PE Plus-examens. Tegen AMWeb noemde Mike Schilperoort van Lindenhaeghe de vragen in de examens ‘minder wollig’ en de antwoordmogelijkheden ‘minder verwarrend’. John van Erp van Dukers & Baelemans vond het niveau van de PE-examens ‘minder hoog dan voorheen met het PE-onderwijs werd bereikt’.

Het aantal afgelegde PE-examens lag in het vierde kwartaal aanmerkelijk hoger (12.563) dan in het tweede (1.743) en derde kwartaal (4.461). Voor PE Schade Zakelijk worden gemiddeld genomen de meeste examens afgelegd.

www.findinet.nl/newsletter/
Klik op de banner en ontvang de wekelijkse Nieuwsbrief van Findinet op proef.

GEEN REACTIES