Schadeclaims ransomware aanval vallen nu nog mee

copyright Pixabay

Verzekeraars verwachten geen grote verliezen te lijden als gevolg van de cyberaanval dit weekend, aldus marktkenners.

Ironisch genoeg komt dit doordat in Europa, de plek waar de impact van de cyberaanval het grootst was, er nog relatief weinig cyber riskpolissen zijn afgesloten en veel getroffen bedrijven en organisaties dus onverzekerd waren. Wel zien marktpartijen als gevolg van de aanval meer interesse in het afsluiten van een cyberverzekering.

De aanval met de WannaCry ransomware heeft ‘significante impact’ op de verzekerde bedrijven, signaleert een zegsman van verzekeringsmakelaar Marsh. Het daadwerkelijke afpersingsbedrag is weliswaar beperkt, maar de gevolgen van een dergelijke aanval zijn groot: verlies van data en onderbreking van het bedrijfsproces.

Volgens broker Lockton bieden veel verzekeraars dekking voor cyber afpersing, maar is deze dekking optioneel en moeten bedrijven er een aanvullende premie voor betalen. Voor wat betreft de dekking voor onderbreking van het bedrijfsproces, geldt dat de meeste polissen dit volgens Lockton standaard hebben opgenomen. Wel gebruiken de meeste verzekeraars volgens de makelaar een ‘dekkingsvrije periode’ van 12 uur na het begin van de aanval.

Verschillende makelaars melden sinds de aanval een toegenomen interesse bij hun klanten voor een cyberpolis of een aanvullende dekking voor cyber afpersing. Ook ratingbedrijf Fitch verwacht een groei in de verkoop van cyberverzekeringen. Wel zal de uitbreiding van de cyberportefeuille volgens Fitch leiden tot grotere risico’s voor verzekeraars. Volgens het ratinginstituut is er nog veel onduidelijk over de manier waarop cyberrisico’s moeten worden berekend, wat een adequaat premieniveau is en wat een voldoende niveau aan voorzieningen is.

Bron: businessinsurance.com, commercial risk europe

GEEN REACTIES