Rust op hypotheekmarkt keert terug, starters zijn positief

Rust op hypotheekmarkt keert terug, starters zijn positief

De zomer is een periode waarin veel mensen meer bezig zijn met op vakantie gaan dan met het kopen en verbouwen van woningen. Het aantal afgesloten hypotheken is in die periode altijd laag. Zo ook in augustus 2022: er werden deze maand ongeveer 28.000 hypotheken aangevraagd, volgens cijfers van Hypotheken Data Netwerk (HDN). Als het aan de starters ligt, gaat hier echter verandering in komen. Volgens de Startersbarometer Q3 2022 van Visii Hypotheken verwacht 17% van de starters in het komende jaar hun eerste huis te kopen. Dat zijn er aanzienlijk meer dan vorig kwartaal.

Aantal hypotheekaanvragen terug op niveau van 2018

Het aantal hypotheekaanvragen was in augustus 2022 met zo’n 28.000 iets lager dan vorige maand (28.819). Daarmee is het aantal aanvragen in de afgelopen maand lager dan het in de afgelopen vier jaren was in augustus. Vooral 2020 en 2021 waren topjaren, omdat in die periode door de lage hypotheekrente veel mensen hun hypotheek oversloten. Nu de rente weer is gestegen, is het aantal oversluitingen aanzienlijk kleiner geworden.

Op dit moment zijn het de verbouwers die nog veel vaker dan in 2018 een hypotheek aanvragen. De overige groepen die HDN onderscheidt, zoals verschillende typen starters en opstromers, zijn weer ongeveer terug op het niveau van 2018.

Starters zijn positief over hun kansen

De gestegen hypotheekrente maakt het niet alleen minder aantrekkelijk om de hypotheek over te sluiten, het maakt het kopen van een woning ook iets lastiger. Het maximaal te lenen bedrag wordt lager en het bedrag dat kopers overbieden wordt minder. Voor starters is dit een reden om positiever te worden over hun kansen op de woningmarkt.

Visii Hypotheken vroeg 1.000 jongeren tussen 22 en 25 jaar zonder koopwoning naar hun verwachtingen met betrekking tot de woningmarkt. Van de starters verwacht 17% in de komende 12 maanden een huis te kunnen kopen. Vorig kwartaal was dat nog maar 11%. Na een aantal maanden van daling van het vertrouwen van jonge starters lijkt er nu sprake van een positieve omslag.

“Dit is een duidelijke trendbreuk met de laatste 4 kwartalen, waarin het vertrouwen onder koopstarters steeds verder afbrokkelde”, zegt Hergen Dutrieux, medeoprichter van Viisi Hypotheken. “Het lijkt erop dat starters ten opzichte van andere woningzoekers momenteel weer meer in de melk te brokkelen hebben. Maar vergis je niet, ondanks het groeiend optimisme is het voor starters nog altijd moeilijk manoeuvreren op de Nederlandse woningmarkt.”

Dutrieux benadrukt echter ook dat het maar de vraag is of deze positieve wending wel doorzet. De hogere hypotheekrente en de almaar stijgende inflatie maken het leven ook voor starters veel duurder, waardoor ze minder kunnen lenen. Vooralsnog dalen de huizenprijzen niet waardoor de totale woonlasten hoog blijven.

Starters blijven voorzichtig

Een grote meerderheid (80%) van de starters geeft aan voorlopig liever nog in de huidige woning te blijven wonen. De reden daarvoor is te vinden in de grote onzekerheid in de markt. Ook zegt twee derde van de starters dat de toenemende inflatie een negatieve invloed heeft op hun wens een woning te kopen. Daarnaast spelen ook de stijgende energiekosten een rol en is het de vraag of de huizenprijzen nog zullen gaan dalen. Al met al is het dus voor starters nog steeds niet ideaal om nu op zoek te gaan naar een woning.

Bron: HDN, Visii Hypotheken

GEEN REACTIES