Ruim de helft zzp’ers bezorgd over financiën

Ruim de helft zzp’ers bezorgd over financiën

De economische situatie en de inflatie zijn reden tot zorg voor een grote groep zzp’ers in Nederland. Voldoende inkomsten behalen op de lange termijn is voor 55% iets om zich zorgen om te maken. Een bijna even grote groep van 53% van de Nederlandse zzp’ers is bezorgd om de impact van de inflatie op de bedrijfsresultaten. Deze bevindingen zijn afkomstig uit de BedrijvenMonitor van augustus van verzekeraar Interpolis.

Tarieven aangepast aan inflatie

Nu meer dan de helft van de zzp’ers zich zorgen maakt over de financiële situatie, verhoogt een groot deel de tarieven. Een derde doet dat omdat de inflatie wordt doorberekend. Nog eens een kwart zegt dat de stijgende grondstofprijzen de reden zijn voor hun tariefsverhogingen. Een hoger tarief is geen garantie voor een zorgeloze bedrijfsvoering. Steeds meer zzp’ers krijgen te maken met opdrachtgevers die hun rekeningen niet kunnen of willen betalen.

René Voets, directeur Bedrijven van Interpolis: “We zien de zorgen over de impact van inflatie op de bedrijfsresultaten bij zelfstandigen al langer toenemen in onze BedrijvenMonitor. Verontrustend is dat ten opzichte van februari dit jaar een groeiende groep te maken heeft met wanbetalingen van opdrachtgevers. Momenteel gaat het om 14 procent van de zzp’ers. Als zelfstandige ben je erg afhankelijk van andere partijen, zoals leveranciers en groothandelaren in de keten. Als deze schakels moeite hebben met het voldoen aan hun betaalverplichtingen, heeft dit invloed op een grotere groep zelfstandigen om hen heen.”

Problemen voorkomen

Een deel van de problemen met wanbetalingen is te voorkomen, als afspraken goed op papier gezet worden. Voets geeft een aantal tips. Zo is het goed erop te letten dat de voorwaarden bij het niet tijdig betalen van facturen vooraf op papier gezet worden. Ook moeten zzp’ers transparant zijn over hun tarieven, bijvoorbeeld hoe de hoge energieprijzen en dure grondstoffen in het tarief doorwerken. Het beste kunnen zzp’ers dit voor aanvang van de opdracht duidelijk maken, zodat niemand voor verrassingen komt te staan.

Verwachtingen lijken uit te komen

Na afloop van 2021 gaf 55% van de ondernemers aan het helemaal eens te zijn met de stelling ‘Het jaar 2021 viel mij als ondernemer zwaar’. Bijna de helft verwachtte dat het ondernemersklimaat in 2022 niet zou veranderen. Volgens het nieuwste onderzoek heeft meer dan de helft van de ondernemers geen zorgeloos (werk)leven. Dat lijkt aardig overeen te komen met de verwachtingen.

De BedrijvenMonitor van Interpolis is een maandelijks onderzoek onder ruim 500 zzp’ers en mkb’ers. Zij beantwoorden vragen en reageren op stellingen over onder andere kansen, bedreigingen, investeringsbereidheid en hun mening over actuele onderwerpen.

Bron: Interpolis

GEEN REACTIES