De Telegraaf: zorgpremie met ruim 10 euro per maand omhoog in 2023

De Telegraaf: zorgpremie met ruim 10 euro per maand omhoog in 2023

De Telegraaf meldt op basis van Haagse bronnen dat de zorgpremie het komende jaren flink omhoog gaat. De rekenpremie, die geldt als een richtlijn voor zorgverzekeraars, gaat omhoog naar 137 euro per maand. De reden voor de stijging is te vinden in de toegenomen zorgkosten en hogere lonen in de zorg. Voor wie een collectieve zorgverzekering heeft, kan de stijging nog groter zijn. Per 1 januari 2023 mag er geen collectiviteitskorting meer gegeven worden op de basisverzekering.

Er is niet alleen maar slecht nieuws. De zorgtoeslag gaat in 2023 eenmalig omhoog met zo’n 34 euro per maand. Het verplichte eigen risico blijft gelijk aan 385 euro.

Op Prinsjesdag wordt de definitieve rekenpremie bekendgemaakt. Of de premie die daadwerkelijk betaald moet worden, ook echt met 10 euro toeneemt, is aan de zorgverzekeraars zelf. Zij kunnen ervoor kiezen reserves in te zetten om de premiestijging te dempen of juist extra premie te vragen als de reserves aangevuld moeten worden. De verzekeraars hebben nog even tijd om hun premies vast te stellen: uiterlijk op 12 november moeten zij deze bekendmaken.

Bron: De Telegraaf, Independer

GEEN REACTIES