‘Rijgedragverzekering leidt tot minder schade’

‘Rijgedragverzekering leidt tot minder schade’
© NeONBRAND, Unsplash

Automobilisten willen best hun rijgedrag laten volgen door de verzekeraar, als ze bij veilig rijden korting krijgen op de premie. Ruim tweederde van de automobilisten is bereid om het eigen rijgedrag te laten traceren via een app. Volgens experts leidt zo’n verzekering daadwerkelijk tot minder schade, laat prijsvergelijker Pricewise weten, dat hiernaar onderzoek deed in samenwerking veldwerkbureau Panel Inzicht.

De zogeheten ‘pay how you drive’-verzekering, waarbij het veilig rijgedrag getrackt en beloond wordt, neemt toe in populariteit. Desondanks biedt nog maar een enkele autoverzekeraar deze rijgedragverzekering aan.

De ANWB is er een van. Met de verzekering Veilig Rijden kan tot 30% extra korting op de premie verdiend worden. Pricewise citeert Ivonne van den Heuvel, Commercieel Directeur van ANWB Verzekeren: “Het aantal klanten dat gebruikmaakt van ANWB Veilig Rijden is het afgelopen jaar met 46% gestegen.” Zo’n 90% van de Veilige Rijders krijgt korting op de premie en de gemiddelde rijscore is 76 uit 100.

Stimuleren via feedback
Van den Heuvel: “Met de gegevens van de afgelopen drie jaar zien we inderdaad een daling van de schade. We kunnen vaststellen dat de korting die we gemiddeld verstrekken, wordt gecompenseerd door het dalen van de schade.” Ook automobilisten die geen korting hebben verdiend, worden met feedback gestimuleerd alsnog beter te rijden en alsnog korting te verdienen. Wat op zijn tijd weer kan zorgen voor lagere schadekosten.

Uit het onderzoek van Pricewise blijkt dat de Nederlandse automobilist zijn of haar rijgedrag gemiddeld met een 7.9 beoordeelt. Mannen beoordelen hun eigen rijgedrag significant vaker met een 10 dan vrouwen. Ook laagopgeleiden geven zichzelf significant vaker een 10 dan midden- en hoogopgeleiden. Automobilisten die hun eigen rijkwaliteiten beoordelen met een 8 of hoger, zeggen vaker bereid te zijn het gedrag te laten volgen. Ook werkenden zijn eerder bereid het gedrag te laten tracken in ruil voor een mogelijke korting. Deze groep betaalt al significant vaker een lager premiebedrag dan niet-werkenden.

Bron: Pricewise

GEEN REACTIES