Rekentool Hypotheekbond brengt toestand van aflossingsvrije hypotheek in kaart

Rekentool Hypotheekbond brengt toestand van aflossingsvrije hypotheek in kaart
© Pixabay

Om adviseurs en geldverstrekkers te ondersteunen bij het informeren en adviseren van klanten met een aflossingsvrije hypotheek, heeft de Nationale Hypotheekbond een rekentool ontwikkeld waarmee risico’s en mogelijkheden van de aflossingsvrije hypotheek in kaart worden gebracht. Hiermee kunnen hypotheekadviseurs nazorg bieden aan hun klanten.

De tool ‘Uw hypotheek Nu & Straks’ genereert na analyse van de hypotheeksituatie een rapport dat klanten inzicht geeft in hoe hun hypotheek ervoor staat (eventueel met rapportcijfer). Het rapport doet ook suggesties hoe de situatie van hun hypotheek verbeterd kan worden. De betaalbaarheid van de hypotheek op de einddatum vormt een belangrijk onderdeel van het rapport.

AFM-model
De rekentool en software zijn gebaseerd op het AFM-model, namelijk LTV en de tijd tot het eerste event (pensionering of einde looptijd). Daarnaast heeft de Nationale Hypotheekbond de factor leeftijd toegevoegd, omdat geldverstrekkers vanaf 57 jaar voor verlenging of herfinanciering van een hypotheek beoordelen op basis van pensioeninkomen. Ook kan het (pensioen)inkomen en het beschikbare vermogen om af te lossen worden toegevoegd om daarmee een beter beeld te krijgen van de betaalbaarheid van de hypotheek op einddatum.

Optioneel kan er via het RWWR een actuele woningwaarde aan het dossier en/of het rapport worden toegevoegd. Zo krijgt de woningeigenaar een nauwkeuriger beeld van de eventuele risico’s.

De rekentool beschikbaar voor alle leden van de Nationale Hypotheekbond.

Bron: Nationale Hypotheekbond

www.findinet.nl/newsletter/
Klik op de banner en ontvang de wekelijkse Nieuwsbrief van Findinet op proef.

GEEN REACTIES