RDW gaat starten met controle verzekering landbouwvoertuigen

RDW gaat starten met controle verzekering landbouwvoertuigen

Sinds 1 januari 2022 moeten (land)bouwvoertuigen die op de openbare weg rijden en een maximale constructiesnelheid hebben van minimaal 6 kilometer per uur verplicht geregistreerd zijn bij de RDW. Dit geldt ook voor getrokken voertuigen met een maximale constructiesnelheid van meer dan 25 km/u. Na registratie heeft het voertuig een kentekenbewijs en kan eventueel een kentekenplaat aangeschaft worden. Daarnaast moeten de voertuigen een WA-verzekering hebben die gekoppeld is aan het kenteken. Op dit moment hebben nog zo’n 200.000 van de 750.000 registraties geen WA-verzekering. De RDW is begonnen met het actief benaderen van de eigenaren van deze voertuigen.

De ongeveer 80.000 eigenaren van de 200.000 voertuigen krijgen een brief van de RDW waarin ze op de verzekeringsplicht gewezen worden. Tot 1 juli 2022 zouden er geen boetes uitgedeeld worden aan ongeregistreerde landbouwvoertuigen, zo heeft het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat eerder bekend gemaakt. Die termijn in inmiddels voorbij. Nu de RDW vanaf 1 januari 2023 gaat starten met de zogenaamde registervergelijking, waarbij verzekeringsgegevens vergeleken worden met het kentekenregister, kunnen ook boetes volgen voor het niet (juist) verzekeren van de voertuigen.

Het Verbond van Verzekeraars vermoedt dat veel van de landbouwvoertuigen wel verzekerd zijn, maar niet op de juiste manier geregistreerd staan: “Waarschijnlijk zijn veel voertuigen via een bedrijfspolis of op chassisnummer verzekerd terwijl de voertuigen op kenteken verzekerd moeten worden. Eigenaren kunnen zelf controleren of hun voertuigen als WA-verzekerd geregistreerd zijn bij de RDW. Dit kan gecheckt worden op www.rdw.nl/kentekencheck.”

Bron: Verbond van Verzekeraars

GEEN REACTIES