Rabo verkocht opnieuw pluk hypotheken aan Banque Postale

bron: Rabobank.com

Net als in 2017 heeft Rabobank afgelopen jaar een pakket hypotheken verkocht aan de Franse bank La Banque Postale. Dit keer gaat het om een pakket van bijna €0,8 mrd.

Dat schrijft Rabobank in het vorige week verschenen jaarverslag over 2018. De verkoop, die plaats vond in november, maakt volgens de bank deel uit van het beleid om de balans te verkorten, kapitaal vrij te maken voor andere opties en de fundingbehoefte te verkleinen. Dit mede in het kader van de Basel IV-regels, waar voor hypotheken meer kapitaal moet worden aangehouden.

Net als bij de transactie in 2017 gaat het om hypotheken met een NHG-garantie. In totaal gaat het om 4.600 leningen, tegenover 3.600 bij de transactie in 2017 (met een waarde van €0,6 mrd). La Banque Postale geeft te kennen dat zij het beleggen in deze hypotheken aantrekkelijk vindt, juist vanwege het min of meer risicovrije karakter. De Franse bank noemt het NHG-programma ‘uniek in Europa’.

Rabobank wil daarentegen, vanwege strengere regels, de groei van de eigen hypotheekportefeuille afremmen. Uit de gedaalde marktaandelen blijkt bijvoorbeeld dat de bank niet meer alles op alles zet om de marktpositie vast te houden. Bovendien zijn banken in z’n algemeenheid niet scheutig met het verstrekken van hypotheken met een rentevaste looptijd langer dan 10 jaar, vanwege het grotere renterisico. Vanwege de lage rente zijn leningen met een looptijd van 15 en 20 jaar populair en consumenten wenden zich daarom naar verzekeraars en pensioenfondsen. Het aandeel van de lokale Rabobanken daalde vorig jaar van 18% naar 16,7%, dat van Obvion van 4% naar 3,2%. De totale hypotheekportefeuille daalde in 2018 met 1% naar 194 mrd.

GEEN REACTIES