Rabo-kantoren omlaag, Obvion omhoog op hypotheekmarkt

bron: Rabobank.com

Het aandeel van Rabobank op de hypotheekmarkt is in het tweede halfjaar teruggevallen van 21,4% naar 20,9%. Dat ligt vooral aan de prestaties van de lokale Rabo-kantoren.

Daar nam het marktaandeel af van 16,1% naar 15,5%. Dochterbedrijf Obvion kon daarentegen de goede prestaties van het eerste halfjaar vasthouden. Het aandeel steeg licht van 5,3% naar 5,4%. Obvion doet vooral zaken met intermediairs.

Bij de Rabobankgroep als geheel is daarmee dezelfde trend te zien als bij ING en ABN Amro. Ook deze banken moesten in het tweede halfjaar terrein prijsgeven op de hypotheekmarkt. Naar alle waarschijnlijkheid hebben verzekeraars en regiepartijen marktaandeel gewonnen.

De hypotheekportefeuille van Rabobank nam in 2019 met €2,3 mrd af naar €187,7 mrd. De daling is voor een deel het gevolg van de verkoop van een pluk hypotheken aan grote beleggers. Verder losten klanten weer een fors bedrag af, stelt de bank: €19,5 mrd, een paar honderd miljoen meer dan een jaar eerder. Het grootste deel daarvan zijn volledige lening-aflossingen, bijvoorbeeld omdat een klant gaat verhuizen. Overigens nam de portefeuille van Obvion in 2019 toe naar bijna 30 miljard (was 28,5 mrd).

De Rabo stelt verder dat de kwaliteit van de portefeuille is verbeterd. Het bedrag aan (potentieel) slechte leningen is afgenomen van 2 mrd euro naar 1,6 mrd euro. De gemiddelde LTV van de portefeuille is ook lager: 60% (was 64% in 2018).

GEEN REACTIES