Raad van State ziet niets in verbod winstuitkering zorgverzekeraars

RvS ziet niets in winstverbod zorgverzekeraars
© Px

De Raad van State ziet niets in een verbod om zorgverzekeraars te verbieden winst uit te keren. PvdA, CDA en SP hadden hiertoe een initiatiefwetsvoorstel ingediend. Volgens de Raad staat het plan op gespannen voet met het huidige private zorgverzekeringsstelsel, zoals dat in 2006 werd ingevoerd. Dat maakte het belangrijkste adviesorgaan van de Tweede Kamer en het kabinet dinsdagmiddag bekend.

De indieners van het wetsvoorstel willen hiermee de maatschappelijke rol en positie van zorgverzekeraars in het zorgstelsel beter verankeren en ervoor zorgen dat de opbrengsten van zorgverzekeraars ten goede komen aan de zorg of aan verzekerden. Het initiatiefwetsvoorstel is daarbij mede ingegeven door de vrees dat collectieve middelen bij aandeelhouders terecht zullen komen.

De RvS beargumenteert echter dat er in de zorg sprake is van een privaat zorgverzekeringsstelsel met publiekrechtelijke randvoorwaarden. In dit systeem is het logisch dat winsten en verliezen voor rekening van de verzekeraar komen. Met de introductie van een verbod op winstuitkering worden mogelijke prikkels tot doelmatigheid bij zorgverzekeraars (verder) weggenomen. Daarom merkt de RvS op dat het initiatiefwetsvoorstel op gespannen voet staat met het zorgverzekeringsstelsel, zoals dat sinds de invoering van de Zorgverzekeringswet functioneert en zich heeft ontwikkeld.

Mochten er situaties zijn waarin vereveningsbijdragen en premies kunnen leiden tot overmatige overschotten, dan zou een oplossing eerder moeten worden gevonden in een aanpassing van het vereveningsstelsel zelf, of een aanscherping van het mededingingstoezicht. Een verbod op winstuitkering draagt niet bij aan een betere werking van het stelsel, aldus de RvS.

In dit licht acht de RvS de vrees dat (collectieve) middelen ten onrechte als winstuitkering wegvloeien naar aandeelhouders, ongegrond. Het initiatiefwetsvoorstel gaat dan ook verder dan het creëren van een nieuwe voorwaarde binnen het huidige stelsel; het tast het karakter van dat stelsel aan. Een verbod op winstuitkering zou tot een principiële wijziging van het zorgstelsel leiden.

(RvS)

GEEN REACTIES