Problemen rond AOW ingangsdatum op de verjaardag

Leeftijdontslag mag niet eerder ingaan dan op de dag dat de werknemer de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt.

Vanaf 1 april 2012 is de ingangsdatum van de AOW niet meer de eerste dag van de maand waarop iemand 65 jaar wordt, maar begint het recht op aow op de datum van de 65e verjaardag.

Wanneer de CAO daaraan niet is aangepast kan de ontslagbepaling in strijd zijn met het wettelijke verbod op leeftijdsdiscriminatie.

Dat schrijft minister Kamp aan de Unie KBO. “Cao-partijen zijn verantwoordelijk voor de inhoud van cao’s en het is dus ook aan hen om de cao in lijn te brengen met de wetgeving.”

Geen eenheid van beleid van VUT- en (pre)pensioenfondsen

Een ander probleem is dat de vroegpensioenregelingen tot nu toe op de eerste dag van de verjaardagmaand stoppen. Niet alleen de Unie KBO, maar ook SP-Tweede Kamerlid Ulebelt heeft daar vragen over gesteld. Er zijn VUT- en (pre)pensioenfondsen zijn, die de vroegpensioenregelingen niet aan willen passen.

Voor tweederde deel van de deelnemers is dat geen probleem, schrijft Kamp.

Hij schetst vervolgens een beeld, waaruit blijkt dat er geen gelijke behandeling van de deelnemers is bereikt:

“Voor tweederde van de deelnemers loopt het prepensioen door tot het moment waarop de AOW-uitkering begint, ook in de nieuwe situatie. Voor het derde deel voor wie het wel een probleem kan zijn is, in de praktijk sprake van een divers beeld bij pensioenuitvoerders en VUT-fondsen. Er zijn pensioenuitvoerders die geen maatregelen treffen of overwegen, maar ook uitvoerders die dit wel doen. Zo zijn er initiatieven om een uitkering uit vervroegd ouderdomspensioen te laten doorlopen tot de 65e verjaardag. Soms is er door de pensioenuitvoerder voor gekozen om dit automatisch te doen voor nog ingaande vervroegde ouderdomspensioenen. De kosten hiervan komen straks geleidelijk ten laste van het ouderdomspensioen van de betrokkene of worden gefinancierd door een hogere premie. Daarnaast zijn er ook fondsen die de gevolgen van het verschuiven van de ingangsdatum AOW voor de deelnemer beperken doordat er een aparte VUT-stichting is met voldoende reserves, waardoor de kosten hiervan niet ten laste komen van de deelnemer.
Tevens zijn er initiatieven om een deel van het ouderdomspensioen te ruilen tegen vroegpensioen en het vroegpensioen daarmee te laten doorlopen tot de 65e verjaardag.”

AOV-verzekerden

Kamp over mensen met een arbeidsongeschiktheidsverzekering: “Als in de polis staat dat de uitkering wordt beëindigd op de 1e dag van de maand van 65 zijn er twee groepen te onderscheiden. In de eerste plaats de mensen met een private verzekering die nog niet tot uitkering is gekomen. Zij kunnen met verzekeraars, indien gewenst, hun polisvoorwaarden en hoogte van de premie aanpassen. Daarnaast zijn er mensen die nu arbeidsongeschikt zijn en reeds een uitkering van hun verzekeraar ontvangen. Voor deze groep heeft de wetswijziging inkomensgevolgen.”

De minister kan de problemen alleen benoemen en verder slechts toekijken, schrijft hij. “Ik ben niet in de positie om pensioenfondsen te dwingen tot compensatie. Dat betekent dat pensioengerechtigden gemiddeld een halve maand AOW minder ontvangen door de wetswijziging. “Het is aan sociale partners om een belangenafweging te maken of en hoe dat gemis gerepareerd moet worden.”

GEEN REACTIES