Pricewise: besparing op autoverzekering tot 850 euro mogelijk

Pricewise: besparing op autoverzekering tot 850 euro mogelijk

In deze tijden waarin alles steeds maar duurder wordt, blijkt het voor sommige autobezitters mogelijk te zijn behoorlijk te besparen op de autoverzekering. Volgens een analyse van vergelijkingssite Pricewise kan het verschil in premie voor dezelfde auto met dezelfde dekking en in dezelfde woonplaats oplopen tot 850 euro per jaar.

Voor deze berekening keek Pricewise naar de premies bij verschillende autoverzekeraars voor een Renault Clio uit 2014 die op benzine rijdt. Het verschil van 850 euro komt tevoorschijn voor iemand die in Amsterdam woont en kiest voor een WA+-verzekering. Deze persoon is 36 jaar oud, rijdt niet meer dan 12.000 km per jaar en heeft acht schadevrije jaren.

Amsterdam is een duur gebied om een auto te verzekeren. Woont de proefpersoon bijvoorbeeld in Almere, dan is het premieverschil tussen de duurste en de goedkoopste verzekering met 560 euro een stuk lager, maar nog steeds groot. Nog iets kleiner is het verschil in het Drentse dorpje Geeuwenbrug. Daar is de duurste verzekering 400 euro duurder dan de goedkoopste.

Regelmatig autopremie vergelijken

Wie niet te veel wil betalen voor zijn autoverzekering, doet er dus goed aan regelmatig te controleren of het elders niet goedkoper kan. Meestal kun je je verzekering na een jaar al weer opzeggen, dus dan is het tijd om weer eens verder te kijken.

Hans de Kok, directeur Pricewise: “Een hogere autopremie betekent niet automatisch dat de dekking beter is. In principe is de basis van elke verplichte WA-dekking hetzelfde. Er geldt geen eigen risico en je bent verzekerd tot de minimaal wettelijke ondergrens voor schade die jij met je auto aan anderen of voorwerpen aanricht. Hetzelfde geldt voor de premie en dekking van de WA+-verzekering. Het is zonde als je zoals de fictieve bestuurder uit ons onderzoek 1.230 euro per jaar betaalt als dat ook 380 euro per jaar kan zijn.”

Even rekenen

Uiteraard zijn we even gaan kijken op de website van Pricewise om te zien om welke bedragen het precies gaat. Als alle gegevens van de fictieve verzekerde overgenomen worden met een willekeurige postcode in het centrum van Amsterdam, dan levert dat premies op tussen 27,81 euro per maand en 85,58 euro per maand. Dat is een verschil van 57,77 per maand ofwel zo’n 693 euro per jaar. Een groot verschil, maar niet zo extreem als Pricewise zegt.

Verhuizen we de fictieve persoon naar Geeuwenbrug, Drenthe, dan liggen de premies tussen 15,60 euro en 37,11 euro. Dat is een verschil van 21,51 euro per maand ofwel 258 euro per jaar. Ook hier is het verschil minder extreem dan wordt gesuggereerd.

Een snelle vergelijking van de premies leert dat de meeste verzekeraars een bedrag vragen dat aanzienlijk dichter bij het minimum ligt dan bij het maximum. De kans dat iemand daadwerkelijk een bedrag kan besparen dat in de buurt komt van de door Pricewise genoemde 850 euro, is dan ook erg klein.

Bron: Pricewise

GEEN REACTIES