Premies opstalverzekeringen stijgen fors

Premies opstalverzekeringen stijgen fors
© fotogrzechnik, Pixabay

De inflatie doet zich voelen in de premies van opstalverzekeringen. Deze zijn gemiddeld 17% gestegen ten opzichte van 2019. Belangrijkste oorzaak zijn de gestegen kosten voor bouw en transport.

Dat meldt onderzoeksbureau MoneyView in haar special item Woonverzekeringen. De premiestijging was al langer aan de gang, maar het afgelopen jaar hebben de stijgende kosten voor bouw en transport de gemiddelde kuubprijs voor herbouw nog eens met 9% doen toenemen. De premies van opstalverzekeringen zijn mede op die kuubprijs gebaseerd.

De grootste premiestijging is te zien in Zuid-Holland, waar een gemiddelde opstalverzekering 21% duurder is geworden sinds 2019. Huizenbezitters in Drenthe en Noord-Holland betalen nu gemiddeld 20% meer. In Limburg wordt al enkele jaren de hoogste gemiddelde premie betaald en was de stijging 15%. In Groningen, waar in 2022 gemiddeld gezien de laagste premie wordt gerekend, bleef de prijsstijging ‘beperkt’ tot 10%.

Type woning

Afhankelijk van het type woning is een duidelijk onderscheid te zien in de hoogte van de premies. Landelijk gezien is de premie in de afgelopen drie jaar voor een rijtjeswoning gestegen van € 242,- naar € 286,- per jaar. De gemiddelde premie voor een vrijstaande woning was € 416,- in 2019 en is sindsdien met 16% gestegen naar € 481,- per jaar. Over alle type woningen steeg de gemiddelde premie voor de opstalverzekering met 17% naar € 348,-.

Als rekening wordt gehouden met de huidige inflatie en de daarmee gepaard gaande verder stijgende (bouw)kosten, zal het niet meer dan logisch zijn dat de premie voor een opstalverzekering de komende jaren eveneens verder stijgt.

Twee nieuwe spelers

Sinds vorig jaar zijn twee nieuwe spelers tot de woonverzekeringsmarkt toegetreden, ASN Bank en Mintley. ASN Bank bemiddelt namens A.S.R. in woonverzekeringen en Mintley is een label van iptiQ, dat op dit moment uitsluitend via Independer wordt verkocht. Beide aanbieders bieden bij de woonverzekeringen zowel een extra uitgebreide als een allrisk-variant aan.

FBTO heeft het afgelopen jaar een basisproduct voor de inboedelverzekering gelanceerd. Kenmerkend is het standaard hoge eigen risico van € 500,- per gebeurtenis. In vergelijking met de rest van de markt is FBTO de enige verzekeraar die standaard zo’n hoog eigen risico hanteert. Bij ruim 60% van de door MoneyView onderzochte inboedelverzekeringen heeft de verzekerde de mogelijkheid om voor een eigen risico van € 0,- te kiezen. Bij de overige verzekeraars varieert de keuze voor het laagst te kiezen eigen risico van € 45,- tot € 500,-

Rookmelders

Per 1 juli zijn rookmelders verplicht in alle woningen op elke verdieping. Vooralsnog hebben de verzekeraars in hun voorwaarden nog geen consequenties opgenomen van het niet aanwezig zijn van een rookmelder, aldus Moneyview. Maar in de toekomst kan het in sommige gevallen betekenen dat een uitkering van een gedekte schade wordt verminderd als (een deel van de) schade voorkomen had kunnen worden door het gebruik van een rookmelder.

Duurzaam schadeherstel

Een andere ontwikkeling in deze markt is het duurzaam herstellen van schade: repareren in plaats van vervangen. Zowel bij een groeiende groep consumenten als bij verzekeraars blijkt hier steeds meer behoefte aan. Een aantal verzekeraars, zoals A.S.R., Aegon, ASN Bank en Nationale-Nederlanden, werken inmiddels samen met schadeherstelbedrijven die schades zoveel mogelijk op een milieuvriendelijke manier repareren.

5 sterren

Traditiegetrouw looft MoneyView vijf sterren uit voor verzekeraars met de beste voorwaarden dan wel premiestelling.

Vijf sterren voor Voorwaarden Inboedelverzekeringen
Lemonade Inboedelverzekering (AR)
Rhion Inboedelverzekering (AR)
Vereniging Eigen Huis Inboedelverzekering (AR

Vijf sterren voor Premiestelling Inboedelverzekeringen
Allianz Direct Inboedelverzekering Uitgebreid (EUG)
Centraal Beheer Inboedelverzekering (EUG)
FBTO Inboedelverzekering (EUG)

Vijf sterren voor Voorwaarden van opstalverzekeringen
Centraal Beheer/FBTO Woonhuisverzekering (AR)
ING Woonhuisverzekering (AR)
Vereniging Eigen Huis Woonhuis Super Uitgebreid (AR)

Vijf sterren voor Premiestelling van opstalverzekeringen
Allianz Direct – Opstalverzekering Uitgebreid (EUG)
ANWB – Opstalverzekering (AR)
Verzekeruzelf.nl – Opstalverzekering Basis (EUG)

Bron: MoneyView

GEEN REACTIES