Premie NHG opnieuw omlaag, voorwaarden wijzigen

Premie NHG opnieuw omlaag, voorwaarden wijzigen
© Pixabay

De premie voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) gaat in 2020 opnieuw omlaag van 0,9 naar 0,7% van de totale lening voor de nieuwe woning. De besparing op de NHG-premie kan oplopen tot maximaal 620 euro. Vorig jaar werd de premie ook al verlaagd van 1 naar 0,9%. Vorige maand werd bekend dat de kostengrens voor de aankoop van een huis met NHG omhoog gaat naar 310.000 euro (was 290.000 euro).

ORV-verplichting vervalt ook voor oudere hypotheken
Daarnaast is NHG bezig met het wijzigen van een aantal voorwaarden – die nog wel moeten worden goedgekeurd door het ministerie van Binnenlandse Zaken. Zo zijn er plannen om de verplichting tot het hebben van een overlijdensrisicoverzekering per 2020 ook voor bestaande hypotheken met NHG te schrappen. “Sinds 2018 is het afsluiten van een ORV voor nieuwe hypotheken met NHG niet meer verplicht. Hierna is veel onduidelijkheid in de markt ontstaan over wanneer de ORV nu mag komen te vervallen. Daarom willen wij nu het loslaten van deze verplichting laten gelden voor alle hypotheken, ook die van vóór 2018. Of het verstandig is om bij bijvoorbeeld oversluiten de ORV op te zeggen, is een tweede. Dat moeten mensen zelf, met hun hypotheekadviseur beslissen”, licht een woordvoerster toe.

Andere voorgestelde wijzigingen zijn o.a.:
– Uniformiteit binnen de voorwaarden en normen: zo moet de kostengrens voor aankoop ook gaan gelden voor oversluiten. Het is dus niet langer mogelijk om een lening over te sluiten van niet-NHG naar NHG als de waarde van de woning meer is dan de kostengrens.

– Op dit moment is het mogelijk om tot 6% bijkomende kosten mee te financieren indien de waarde van de woning hoger is dan de koopsom. Deze mogelijkheid komt per 1 januari te vervallen. Als er sprake is van verbouwing, dan kunnen maximaal de verbouwingskosten meegefinancierd worden tot de waarde na verbouwing.

– NHG wil een standaardmethode ontwikkelen voor het aanbieden van maatwerk voor het uitkopen van een ex-partner bij relatiebeëindiging.

De Nationale Hypotheek Garantie staat borg voor het overnemen van de hypotheekschuld wanneer de koper niet meer aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen in situaties van relatiebeëindiging, onvrijwillige werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of het overlijden van de partner. Door deze extra waarborg worden hypotheken met NHG tegen een lager rentetarief aangeboden.

Bron: NHG

GEEN REACTIES