Premie basisverzekering DSW stijgt met 7,6%

Premie basisverzekering DSW stijgt 7,6%

Zoals vanouds maakt DSW als eerste zorgverzekeraar de premie van de basisverzekering bekend. Deze wordt € 137,50 per maand. Dat betekent een premiestijging van € 9,75 per maand, een toename van 7,6%.

In de premie van 2023 heeft DSW ruim € 2 per maand per premiebetaler aan de reserves onttrokken om de premiestijging te beperken. Gelet op de reservepositie is er geen ruimte om een hoger bedrag voor premiedemping in te zetten, meldt de verzekeraar.

Het eigen risico wordt voor DSW-verzekerden gehandhaafd op € 375 en blijft daarmee € 10 lager dan wettelijk bepaald. Net als in voorgaande jaren wil DSW hiermee duidelijk maken dat de verzekeraar het eigen risico te hoog vindt, waardoor dit zijn doel voorbij schiet. De premie voor de aanvullende verzekering heeft DSW nog niet bekendgemaakt.

Premie verdubbeld

Volgens vergelijkingssite Independer was de stijging bij DSW nog nooit zo groot. Volgens berekeningen van Independer is sinds de invoering van het nieuwe zorgstelsel in 2006, de zorgpremie bij DSW vrijwel verdubbeld: van € 851 op jaarbasis naar € 1.650.

Met Prinsjesdag werd bekend dat de premie van de basisverzekering gemiddeld met ongeveer € 11 per maand omhoog zal gaan. Hierdoor wordt de totale zorgpremie in 2023 gemiddeld € 137 per maand. DSW komt hier dus net bovenuit. De kosten van de zorg zullen naar verwachting sterk stijgen (rond de 8%). Onder meer door loonstijgingen, inflatie en meer vraag naar zorg zijn de oorzaak.

Vanaf 2023 mogen zorgverzekeraars geen collectiviteitskorting meer geven op de basisverzekering. Nu bedraagt die korting nog maximaal 5 procent, wat in de praktijk neerkomt op zo’n 7 euro per maand. De korting op aanvullende verzekeringen blijft wel toegestaan.

Uiterlijk in november 2022 moeten alle zorgverzekeraars hun definitieve premie hebben vastgesteld.

Bronnen: DSW, Rijksoverheid, Independer

GEEN REACTIES