PME verkoopt beleggingen in olie en gas

PME verkoopt beleggingen in olie en gas

Het Pensioenfonds van de Metalektro (PME) heeft een flinke stap gezet in het klimaatbeleid. Het bedrijf heeft alle beleggingen in de fossiele olie- en gaswinning en de distributie daarvan verkocht. Volgens PME zal dit het verwachte totale rendement van de beleggingen niet veranderen.

Aanpak klimaatverandering
PME wil met de verkoop bijdragen aan de aanpak van de klimaatverandering. Uit het IPCC-rapport dat begin augustus verscheen, blijkt dat de klimaatverandering sneller gaat dan eerder werd verwacht. Ook uitspraken van de rechter in de klimaatzaken tegen Shell en van Urgenda tegen de overheid blijkt dat klimaatafspraken niet te negeren zijn. Daarom zet PME verder in op de energietransitie.

Deelnemers en gepensioneerden
Eric Uijen, voorzitter van het uitvoerend bestuur van PME legt uit: “Alles wijst dezelfde kant op, wereldwijd moet en gaat de CO2-uitstoot de komende tien jaar drastisch naar beneden. De gevolgen van klimaatverandering voltrekken zich op dit moment onder onze ogen. Daarom gaan we meer beleggen in sectoren die de energietransitie mogelijk maken, zoals netbeheer en energieopslag.” Volgens PME zullen de deelnemers en gepensioneerden niets merken van de verandering in de beleggingen.

Risicoprofiel verandert nauwelijks
PME was al enige tijd bezig met het verminderen van het aandeel beleggingen in fossiele olie- en gasbedrijven. Marcel Andringa, uitvoerend bestuurder balans- en vermogensbeheer: “Door dialoog en uitsluiting was een aantal individuele bedrijven afgevallen. Nu hebben we volledig afscheid genomen van onze belangen in fossiele olie- en gasbedrijven.” Volgens Andringa heeft het afscheid van de beleggingen in fossiele brandstoffen nauwelijks invloed op het risicoprofiel. Hij ziet de verkoop als een mogelijkheid om het risico van klimaatverandering binnen de beleggingsportefeuille beter te beheersen.

GEEN REACTIES