“Pensioenfondsen moeten beurs niet verlaten”

ABP wil minder beleggen in beursgenoteerde effecten omdat daardoor de dekkingsgraad teveel schommelt. Een slechte zaak.

Die mening verkondigt Cor de Horde in Het Financieele Dagblad.

“Een goede reden om minder te beleggen op de beurs zou zijn dat het belang van de effectenbeurs voor de economie kleiner wordt. Bovendien zijn sommige beleggingscategorieën slecht vertegenwoordigd. Tegen die achtergrond is een verschuiving richting directe investeringen enigszins te billijken. Maar”, vervolgt De Horde, “het ABP voert een minder deugdelijk argument aan. Het fonds vindt beursgenoteerde effecten onaantrekkelijk omdat de waarde zo schommelt. Dat nu mag geen reden zijn om daar minder in te beleggen.
Met alle kanttekeningen die geplaatst kunnen worden bij beurskoersen, blijft het toch de beste manier om de waarde van een belegging te bepalen.”

De Horde vindt een openbare koers “de enige manier voor de buitenwereld om openheid te krijgen over de portefeuille van een pensioenfonds, waar geld wordt belegd dat wettelijk verplicht is afgedragen. Met te veel beleggingen buiten de beurs om kunnen pensioenbesturen makkelijk hun bezittingen en hun dekkingsgraden flatteren. Dat is geen oplossing voor een dekkingstekort."

GEEN REACTIES