PE-examen Hypothecair Krediet opvallend goed gemaakt in voorjaar

copyright Pixabay

Hypotheekadviseurs die tijdens de lockdown-maanden het PE-examen Hypothecair Krediet maakten, deden dat opmerkelijk goed.

Dat blijkt uit de statistieken die het CDFD eind vorige week publiceerde. In de maanden april tot en met juni lag het gemiddelde slagingspercentage voor dit examen op bijna 84%. Dat is veel beter dan in de afgelopen jaren. Zo lag het slagingspercentage in het afgelopen toetsingsjaar (april 2019 – maart 2020) op iets minder dan 72% en in de twee jaren daarvoor op ongeveer 75%. Het is niet direct duidelijk wat hiervan de oorzaak is. Dat de examens ‘makkelijker’ zouden zijn geweest, lijkt niet heel waarschijnlijk omdat de slagingspercentages bij de initiële examens voor hypothecair krediet niet verbeterden. Dit examen bleef, net als voorgaande jaren, voor beginnende hypotheekadviseurs een ware drempel met een slagingspercentage van slechts 41% in het voorjaar van 2020.

Tegelijkertijd lieten de resultaten bij PE Schade Zakelijk een weliswaar kleine, maar toch opvallende daling zien. Waar de slagingspercentages van dit examen in de afgelopen jaren bijna Noord-Koreaanse hoogten bereikten, bleef de teller dit voorjaar steken op ‘slechts’ 88%. De suggestie dat het examen dit jaar dan ‘moeilijker’ zou zijn geweest is net zo speculatief als hierboven beschreven bij hypothecair krediet. Bij de initiële examens Schade Zakelijk lagen de slagingscijfers rond de gemiddelden van de laatste jaren: 64%.

Het totaal aantal PE-examenkandidaten lag in de periode april-juni met ruim 2.100 boven dat van vorig voorjaar (bijna 1.400) maar ver onder het niveau van voorjaar 2018 (bijna 8.500). Het aantal initiële examenkandidaten lag dit voorjaar juist lager (5.900) vergeleken met vorig voorjaar (bijna 6.600).

GEEN REACTIES