Ook kleine spaarpartijen bieden nauwelijks meer rente: 0,25%

copyright Pixabay

Van de grootbanken is al geruime tijd bekend dat sparen daar niks meer oplevert. Nu kiezen ook de kleinere partijen voor de route naar nul.

Dat blijkt uit de periodieke Spaarrente Barometer van onderzoeksbureau MoneyView. Het gemiddelde tarief op dagelijks opvraagbare spaarrekeningen (DOS) daalde in het eerste kwartaal met 8% naar 0,17%. Deze daling komt in z’n geheel voor rekening van de kleinere partijen. De grootbanken hebben hun spaarrente al een tijdlang op 0,03% staan. De hoogste rente op een DOS bedraagt nu 0,25% bij partijen als NIBC Direct en Leaseplan Bank.

Het maakt voor de renteopbrengst daarmee nauwelijks meer uit waar je als consument je geld stalt. Een bedrag van €20.000 levert bij de grootbanken per jaar zes euro op, bij de kleinere aanbieders €50. Een verschil van €44, leuk natuurlijk, maar vanuit rendementsperspectief verwaarloosbaar.

MoneyView signaleert verder dat vooralsnog geen enkele bank het voorbeeld van Triodos volgt om de spaarrente op nul procent te zetten. Wel heeft Credit Europe de rente ‘geparkeerd’ op 0,01%. De kans dat de grootbanken de rente naar nul verlagen is tamelijk klein, nu de ECB de banken gaat compenseren voor het renteverlies voor het stallen van geld bij de ECB. MoneyView denkt dat de spaarrente de komende tijd erg laag blijft. De ECB gaat namelijk de komende tijd de rente niet verhogen.

GEEN REACTIES