Rookmelder ontbrak bij meer dan helft fatale woningbranden

Rookmelder ontbrak bij meer dan helft fatale woningbranden
© Pixabay

In 2018 eisten 30 branden in woningen 33 levens. De meeste branden zijn ontstaan door onvoorzichtigheid bij roken (33 procent) en een technisch defect of verkeerd gebruik van elektrische apparatuur (30 procent). Bij 57% van de dodelijke woningbranden bleek geen werkende rookmelder aanwezig.

De vandaag gepresenteerde cijfers van het Instituut Fysieke Veiligheid zijn in lijn met die van voorgaande jaren. Roken is nog steeds de voornaamste oorzaak van een fatale woningbrand, aldus lector Brandpreventie René Hagen, ondanks dat sigaretten al sinds 2011 zelfdovend zijn. “Uit eerder onderzoek van de Brandweeracademie is gebleken dat de testmethode voor de zelfdovendheid van sigaretten onvoldoende is om branden door sigaretten te voorkomen. Wij pleiten daarom al enige tijd voor aanpassing van deze testmethode.”

Schuimrubber
Bijna de helft van de dodelijke slachtoffers bij brand is 61 jaar of ouder; 56 procent van de slachtoffers is beperkt of niet zelfredzaam. Bij een grote meerderheid (83 procent) van de fatale woningbranden was er een factor die de brand versnelde. “Daarbij gaat het om schuimrubber in banken, stoelen en matrassen (56 procent), een hoge vuurlast (12 procent) en brandbare vloeistoffen/dampen (12 procent). De vergrijzing en de brandbaarheid van banken en matrassen zijn nog steeds onze grootste zorg”, aldus Hagen.

Bron: IFV

GEEN REACTIES