NVM en Hypotheekshop pleiten voor handhaving fiscale aftrek restschuldfinanciering

NVM en Hypotheekshop pleiten voor handhaving fiscale aftrek restschuldfinanciering
© Px

De NVM en De Hypotheekshop pleiten voor voortzetting van de fiscale aftrek van restschuldfinanciering. Dit voorkomt dat bewoners van krimpregio’s vanaf 2018 het risico lopen ‘opgesloten’ te worden in hun woning.

De regeling die het mogelijk maakt om hypotheekrente af te trekken over een meegefinancierde restschuld is in 2012 ingevoerd als tijdelijke maatregel om de toen vastgelopen woningmarkt weer op gang te helpen. De regeling loopt automatisch af op 1 januari 2018. Doordat de rente over de financiering van restschulden fiscaal aftrekbaar is, levert dit lagere maandlasten op voor huiseigenaren die verhuizen met een restschuld.

Mark de Rijke van De Hypotheekshop: “Wanneer de renteaftrek in 2018 vervalt, wordt verhuizen met een restschuld duurder. Daarnaast zullen banken een restschuldfinanciering gaan behandelen als een ‘consumptieve’ lening, die wordt getoetst op basis van een fictieve toetsrente, in plaats van de werkelijke lasten. De leencapaciteit wordt hierdoor fors lager. Het gevolg is dat veel huishoudens met een restschuld geen nieuwe woning meer kunnen financieren.”

Vooral in krimpregio’s is nog veel sprake van restschulden en staan woningen relatief lang te koop, zegt NVM-voorzitter Ger Jaarsma. “Wanneer de regeling afloopt, dreigt de woningmarkt in deze toch al problematische gebieden vast te lopen.”

Onder water
In de ruime woningmarkten staat op dit moment nog steeds 15-30% van de woningen ‘onder water’. Wie dit jaar nog snel verhuist, kan gebruik blijven maken van de fiscale aftrek van de meegefinancierde restschuld. Maar omdat woningen in krimpregio’s langer te koop staan, is verhuizen op korte termijn vaak geen optie. Nog steeds staat 41% van de woningen in Nederland een jaar of langer te koop, bijna 20% zelfs drie jaar of langer. Daarom pleiten NVM en Hypotheekshop voor voortzetting van de regeling.

Wanneer de woningmarkt ook in de krimpregio’s verder aantrekt, zal de regeling vanzelf aan betekenis verliezen. Op dit moment is zowel het aantal woningen dat ‘onder water staat’, als de gemiddelde verkooptijd nog niet op een zodanig niveau dat de regeling verantwoord kan worden afgeschaft, aldus Hypotheekshop en NVM.

Bron: Hypotheekshop, Nederlandse Vereniging van Makelaars

GEEN REACTIES