NVM-campagne: woningmarkt biedt kansen

Met een landelijke campagne wil de NVM het negatieve sentiment op de woning- en hypotheekmarkt doorbreken. “Een eerste huis is wel mogelijk” en “Een ander huis is wel mogelijk!”

“Ondanks het negatieve sentiment rond de woningmarkt zijn er simpelweg nog altijd veel gunstige marktomstandigheden”, aldus de Nederlandse Vereniging van Makelaars. “Woningzoekenden kunnen profiteren van lagere prijzen, meer en beter aanbod en een nog steeds relatief lage rente. Dit geldt voor veel starters die de stap van een huur- naar koopwoning willen maken, maar ook voor doorstromers. Een doorstromer die voor zijn huis wellicht minder ontvangt dan hij een paar jaar geleden op de top van de markt had gehoopt, kan vanzelfsprekend ook zijn slag slaan bij aankoop.”

Volgens NVM-voorzitter Hukker hoeven consumenten zich lang niet altijd te laten afschrikken door het terughoudende kredietbeleid van banken. “Weliswaar zijn de regels voor hypotheken aangescherpt, maar dat betekent niet dat de markt voor iedereen op slot zit. Sterker, voor flink wat consumenten zijn er juist uitgelezen kansen. De rente is relatief laag, er is een goede onderhandelingspositie, veel keuze en dankzij de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) tot € 350.000,- kan er goedkoper en veilig een hypotheek worden afgesloten.”

De NVM bepleit overigens dat deze tijdelijk verhoogde NHG bekostigingsgrens (350.000 i.p.v. 265.000) wordt verlengd, aangezien er nog steeds zowel economisch als in termen van vertrouwen noodzaak is tot herstel van de woningmarkt. Hukker: “We hopen dat de te verwachten Woonvisie van het kabinet dit soort positieve impulsen voor de woonconsument, de starter in het bijzonder, bevat.
Uit deze grote NVM-campagne mag in ieder geval wel blijken dat we vanuit de sector zelf in ieder geval zeker ook op de positieve punten zullen wijzen.”

Bijval

De gedachte achter de landelijke NVM-campagne wordt onderschreven door ING en ABN Amro. Ook de directeuren van Vereniging Eigen Huis, de Nationale Hypotheekgarantie en De Hypotheekshop scharen zich achter het initiatief.

GEEN REACTIES