NVHP stimuleert aandacht voor duurzaam wonen

NVHP stimuleert aandacht voor duurzaam wonen
© Pixabay

De Nederlandse Vereniging van Hypothecair Planners introduceert een reeks van maatregelen die hypotheekadviseurs moeten ondersteunen om meer aandacht te schenken aan duurzaam wonen.

In de komende jaren zal tijdens adviesgesprekken over de financiering van de woning het onderwerp ‘duurzaam’ (ver-)bouwen steeds vaker aan de orde komen, verwacht de NVHP. Met investeringen in warmtepompen, gevelisolatie, isolerend glas, duurzame bouwmaterialen kan een aantrekkelijk rendement op het geïnvesteerde vermogen worden behaald terwijl tegelijkertijd het wooncomfort wordt verhoogd en een bijdrage wordt geleverd aan een duurzame leefomgeving.

Subsidies
Voor duurzame aanpassingen aan de woning blijken meer dan 160 subsidies beschikbaar: op Europees, landelijk, provinciaal en gemeentelijk niveau. De NVHP heeft met Vindsubsidie.nl een overeenkomst gesloten waardoor NVHP-leden kosteloos toegang krijgen tot een database waarop alle subsidies op het gebied van duurzaamheid en wonen zijn te vinden.

Daarnaast maakt de NVHP een op de consument gerichte brochure waarin (toekomstige) huiseigenaren worden gestimuleerd in gesprek te gaan met hun Hypothecair Planner over financiering van het duurzaam maken van de woning.

Tenslotte start de NVHP dit jaar met speciale colleges waarin leden kosteloos worden geïnformeerd over de mogelijkheden van het verduurzamen van woningen en de financiering ervan.

Van financieringsadvies naar ‘woonadvies’
“Als NVHP verwachten wij dat in de komende jaren het karakter van advies bij hypotheken sterk zal veranderen”, aldus Evert Creemers, voorzitter van de NVHP. “De digitalisering en automatisering zal de tijd die nodig is voor de bemiddeling sterk verkorten. Tegelijkertijd neemt de tijd die nodig is voor een goed advies toe. Ondanks alle beloftes van deregulering neemt de complexheid van wet- en regelgeving alleen maar toe. De aspecten die te maken hebben met financiële vraagstukken rondom de financiering van de woning gaan al veel verder dan alleen maar de vraag ‘welke hypotheek is voor deze klant passend’. Denk aan situaties van echtscheiding, vergrijzing en het duurzaam maken van de woning. Wij verwachten dan ook dat het traditionele financiële advies zich in de komende tijd gaat ontwikkelen tot een advies rondom het thema ‘wonen’. Dat is dus breder dan alleen het advies over de hypotheek sec.”

Bron: NVHP

www.findinet.nl/newsletter/
Klik op de banner en ontvang de wekelijkse Nieuwsbrief van Findinet op proef.

GEEN REACTIES