Nog steeds weinig hypotheekaanvragen; aandeel meeneemhypotheken stijgt sterk

Nog steeds weinig hypotheekaanvragen; aandeel meeneemhypotheken stijgt sterk

In december 2023 is het aantal hypotheekaanvragen 40% lager dan in dezelfde maand vorig jaar. In totaal werden afgelopen maand 27.308 hypotheken aangevraagd. Dat is iets meer dan de 26.404 aanvragen in november. Vorig jaar december waren er nog 45.332 aanvragen. Ook in 2019 (35.000) en 2020 (40.000) was het aantal hypotheekaanvragen in december aanzienlijk hoger dan in december 2022. Met uitzondering van een piek in september is het aantal hypotheekaanvragen het hele jaar 2022 aan het dalen. Dit blijkt uit cijfers van Hypotheken Data Netwerk (HDN).

Meeneemhypotheek populair

Veel mensen die een hypotheek aanvragen, willen de mogelijkheid hebben om bij de aankoop van een volgende woning de bestaande hypotheek mee te nemen. Ongeveer 15% van alle aangevraagde hypotheken (3.890) is een meeneemhypotheek, volgens HDN. In januari was dit nog maar 1%.

Dat steeds meer mensen hun hypotheek meenemen bij een verhuizing, is ook opgevallen bij hypotheekverstrekker MUNT Hypotheken. Ellen Hensbergen, directeur van MUNT Hypotheken: “Het feit dat veel kopers besluiten om mee te nemen, is te verklaren door de hypotheekrente die flink is opgelopen. Mensen met een lage rente en lange rentevaste periode nemen, bij een verhuizing, hun huidige hypotheek het liefst mee naar hun nieuwe woning. Hierdoor betaal je namelijk de hogere rente alleen over het deel dat je extra leent.”

Randstedelingen blijven verbouwen

Tijdens de coronapandemie besloten veel mensen hun woning te verbouwen. De daaropvolgende energiecrisis doet daar nog een schepje bovenop: verduurzamen is nu helemaal in. Het aantal hypotheekverhogingen neemt dan ook sterk toe. Bij MUNT Hypotheken is dat in 2022 51,1% keer vaker gebeurd dan in 2021. Deze toename komt voornamelijk voor rekening van de inwoners van de Randstad. Zij verhoogden 57,3% keer vaker de hypotheek dan een jaar eerder terwijl dat daarbuiten maar 19,2% was.

“Deze cijfers bevestigen nogmaals de nieuwe ontwikkelingen op de woningmarkt. Meer Nederlanders kiezen ervoor om te verbouwen en verduurzamen in plaats van te verhuizen. De hypotheek wordt nu verhoogd om het huis te isoleren of om bijvoorbeeld zonnepanelen te plaatsen”, zegt Hensbergen.

Bron: HDN en MUNT Hypotheken

GEEN REACTIES