Meeste cryptobezitters zijn geen waaghalzen

Meeste cryptobezitters zijn geen waaghalzen

Bezitters van cryptovaluta houden over het algemeen het risico beperkt. Een meerderheid steekt er niet meer dan 1.000 euro in en slechts een kleine groep heeft geleend geld gebruikt om de crypto’s te kunnen kopen. Een gokje wagen en nieuwsgierigheid zijn voor de meeste cryptobezitters de reden om hier geld in te steken. Dit blijkt uit onderzoek van de AFM onder 873 cryptobezitters van 16 jaar en ouder.

Crypto’s vooral populair bij jongeren en mannen

Iets meer dan de helft van de crypobezitters is tussen de 25 en 44 jaar oud. Vooral 55+’ers zijn duidelijk ondervertegenwoordigd. Het beleggen in cryptomunten is voor veel mensen een nieuwe bezigheid. Zo’n 70% heeft de investering maximaal twee jaar geleden gedaan. Slechts een op de twintig is een early adoptor en heeft de crypto’s al langer dan vijf jaar. Twee derde van de cryptobezitters is man. De vrouwen lijken echter wel met een inhaalslag bezig te zijn: meer vrouwen dan mannen kochten de crypto’s in de afgelopen drie tot zes maanden.

Een gokje wagen

De meeste mensen kopen geen crypto’s met de verwachting er snel rijk van te worden. Een gokje wagen is de meest gehoorde reden (38%) om ze te kopen. Nieuwsgierigheid staat met 35% op de tweede plaats. Voor een kwart is het een lange termijn investering. Slechts 15% zegt te verwachten snel winst te maken. Ook opvallend is dat slechts 6% de crypto’s als betaalmiddel voor goederen en diensten wil gebruiken.

Een heel grote gok is de aankoop van crypto’s overigens voor de meesten niet. Ruim 70% zegt geen financiële problemen te krijgen als de crypto’s over een maand nog maar 30% van hun huidige waarde hebben. Ruim de helft van de ondervraagden geeft aan bekend te zijn met leverage. Slechts 11% gebruikt daadwerkelijk geleend geld om cryptovaluta te kopen. Van deze groep geeft een kwart aan dat zij zich niet bewust zijn van de risico’s die dit met zich meebrengt.

Het bedrag dat mensen investeren in crypto’s is in het algemeen niet erg hoog. Ruim de helft heeft minder dan 1.000 euro ingelegd. Er zijn maar heel weinig beleggers (6%) die meer dan 10.000 euro hebben ingelegd. Bijna de helft (44%) heeft ook nog andere beleggingen naast de crypto’s. Cryptomunten maken dan vaak een relatief klein deel uit van de totale portefeuille: in 38% van de gevallen is dit minder dan 10%. Slechts 12% heeft meer dan de helft van de totale beleggingen in crypto’s gestoken.

AFM waarschuwt voor risico’s

Een grote meerderheid (80%) is ervan op de hoogte dat de AFM regelmatig waarschuwt voor de risico’s van cryptomunten. Toch denkt bijna 20% dat er evenveel of zelfs meer financieel toezicht is op cryptomunten dan op aandelen.

“De waarde is vooral gebaseerd op speculatie en in de regel ontbreekt een onderliggende waardebepaling, waardoor de koersen sterk kunnen fluctueren. Pas (naar verwachting) in 2024 treedt de Europese regelgeving MiCAR in werking en komen crypto’s onder toezicht. Dit is een eerste stap naar regulering van de crypto-sector en helpt toezichthouders in Europa bij het aanpakken van risico’s. De AFM benadrukt dat MiCAR geen garantie is voor het oplossen van alle problemen in de crypto-markt”, aldus de AFM.

Bron: AFM

GEEN REACTIES