NN: zorgen over uitvoering sociale stelsel

NN: zorgen over uitvoering sociale stelsel
© Gerd Altmann, Pixabay

Stijgende verzuimcijfers, een recordaantal WIA-aanvragen, een vergrijzende beroepsbevolking en een overbelast UWV: Nationale Nederlanden laat in een grootschalig trendrapport de uitdagingen zien op de toch al krappe arbeidsmarkt.

Corona kleurde de verzuimcijfers al donkerrood. Maar met de verwachting dat het aantal arbeidsongeschikte werknemers toeneemt door een oudere beroepsbevolking wordt de druk op die arbeidsmarkt alleen maar hoger.

Daarvoor waarschuwt Nationale-Nederlanden vandaag bij de publicatie van het trendrapport ‘Ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid’. In dit rapport zijn alle ontwikkelingen vanaf 2019 op het gebied van ziekteverzuim meegenomen. Voor de ontwikkeling over arbeidsongeschiktheid zijn de cijfers vanaf 2014 bij elkaar gebracht.

Recordhoogte

De krapte op de arbeidsmarkt is in het eerste kwartaal van 2022 naar recordhoogte gestegen, zo becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek eerder deze maand. Voor elke 100 werklozen waren er in de genoemde periode 133 vacatures beschikbaar. Het Centraal Planbureau voorspelde eerder al dat deze krapte voorlopig aan zal houden.

Tegelijkertijd stijgen ook het ziekteverzuim en het aantal arbeidsongeschikte werknemers. Zo komen de arbeidsmarkt én de uitvoering van het sociale zekerheidsstelsel nog verder onder druk te staan. In 2021 kostte ziekteverzuim in totaal ruim 18 miljard euro, berekende Nationale-Nederlanden.

Voor het rapport zijn zowel cijfers van CBS, UWV en TNO, als eigen gegevens en onderzoeken gebruikt. Het beeld dat deze cijfers schetsen is allesbehalve rooskleurig, concludeert Igno Schings, directeur collectieve inkomensverzekeringen bij Nationale-Nederlanden. Zo bedroeg het aantal WIA-aanvragen 78.590 in 2021, een stijging van ruim 9% in vergelijking met 2020.

Financiële stress

Het aantal aanvragen bij het UWV is nog nooit zo hoog geweest. Met 68.035 door UWV behandelde aanvragen in 2021 stijgt het aantal harder dan UWV momenteel aan kan. “UWV voert jaarlijks steeds meer beoordelingen uit. Het is alleen lang niet genoeg, omdat het aantal aanvragen nóg harder stijgt. Als er niets verandert aan de uitvoering van ons sociale zekerheidsstelsel, verwacht ik een verdere vertraging van de uitvoering van deze sociaal medische beoordelingen. Dit houdt werknemers langer in onzekerheid, stagneert het verdere re-integratieproces en zorgt voor financiële stress bij werkgevers én werknemers”, aldus Schings.

Bron: NN

GEEN REACTIES