NN: ziekteverzuim veel hoger dan werkgevers verwachten

NN: ziekteverzuim veel hoger dan werkgevers verwachten

In het eerste kwartaal van 2022 ziet Nationale-Nederlanden een recordaantal ziekmeldingen. Vergeleken met 2021 was het ziekteverzuim in de eerste drie maanden 75% hoger. De verzekeraar liet onderzoeksbureau Kantar uitzoeken wat daaraan precies ten grondslag ligt. Het blijkt dat bijna alle werkgevers (88%) hadden verwacht dat de versoepelingen van de coronamaatregelen gevolgd zouden worden door een lager ziekteverzuim. Igno Schings, directeur collectieve inkomensverzekeringen zegt: “De krapte op de arbeidsmarkt is een uitdaging voor werkgevers, het hoge ziekteverzuim vergroot dit. Werkgevers vinden goed werkgeverschap in deze tijden een uitdaging, maar ze staan er niet alleen voor.”

Belangrijkste oorzaken van het ziekteverzuim

Niet geheel verrassend is corona de oorzaak van het ziekteverzuim bij 86% van de werkgevers die met verzuim te maken kregen. Daarnaast is echter ook in 53% van de gevallen sprake van indirect verzuim. Indirect verzuim is in grote mate het gevolg van een hogere werkdruk bij collega’s (44%) en gebrek aan balans tussen werk en privé. Werknemers die langer dan een jaar verzuimen, doen dat in 23% van de gevallen als gevolg van corona. ‘Psychisch verzuim door werkdruk en stress’ was in 31% van de gevallen de oorzaak.

Positieve kanten van corona

De coronapandemie heeft niet alleen maar negatieve gevolgen gehad. Zo ziet 44% van de werkgevers ook een aantal voordelen van de veranderingen die het met zich mee heeft gebracht. Het thuiswerken of hybride werken is voor 67% van de bedrijven een verbetering. Volgens 56% van de werkgevers verhoogt dit de tevredenheid van de werknemers. Deze zijn vooral blij met de flexibelere werktijden (40%) en de autonomie over de invulling van de werkzaamheden (22%).

Lastigere punten zijn voor werkgevers het vinden en behouden van goed personeel. Volgens werkgevers is er een tekort aan werknemers in de sector (72%) en is er een grote vraag naar werknemers (52%). Ondersteuning van specialisten bij het vitaal en inzetbaar houden van werknemers is gewenst voor 26% van de werkgevers en bij een leeftijdsbewust personeelsbeleid voor 24% van de werkgevers. Meer dan de helft van de werkgevers is geïnteresseerd in kansen om de secundaire arbeidsvoorwaarden te verbeteren om zo aantrekkelijker te worden voor werknemers.

Over het onderzoek

Nationale-Nederlanden gaf opdracht aan onafhankelijk onderzoeksbureau Kantar om uit te zoeken hoe werkgevers uit verschillende sectoren terugkijken op de afgelopen twee coronajaren, welke ervaringen zij hadden met ziekteverzuim van werknemers en welke uitdagingen zij zien voor de toekomst. Er werden 1291 werkgevers ondervraagd uit onder andere de detailhandel non-food, horeca, zakelijke dienstverlening, gezondheids- en welzijnszorg en bouw.

Bron: Nationale-Nederlanden

GEEN REACTIES