NMa: Kwaliteit meeste vergelijkingssites onder de maat

De NMa vindt de kwaliteit van de meeste vergelijkingssites voor spaarrekeningen en reisverzekeringen onder de maat.

“Vergelijkingssites zijn heel nuttig voor de consument, maar dan moeten ze wel volledig, correct en transparant zijn,” benadrukt Henk Don, bestuurslid NMa, “anders heb je er nog niets aan omdat je niet weet of je de beste keuze krijgt voorgeschoteld.” De NMa adviseert consumenten om meerdere vergelijkingsites te raadplegen. Daarnaast is het raadzaam om op de website van de aanbieder van de beoogde spaarrekening of verzekering na te gaan of de informatie overeenkomt met de informatie op de vergelijkingssite.

Uit het onderzoek blijkt dat op meer dan 60 procent van de vergelijkingssites een belangrijk deel van de spaarrentes of verzekeringspremies niet klopt. Ook blijkt dat ongeveer 30 procent van de vergelijkingsites voor spaarrekeningen en driekwart van de vergelijkingssites voor reisverzekeringen te weinig producten tonen. Verder is ongeveer de helft van de vergelijkingssites niet transparant over de eigenaar en/of het verdienmodel van de vergelijkingssite. Volgens de NMa doen de sites er goed aan zich te verbeteren door meer producten te tonen, te controleren of de informatie klopt en dagelijks de prijzen van alle producten bij te werken. Een andere mogelijkheid om de kwaliteit van vergelijkingssites te verbeteren, is door het invoeren van een gedragscode. Een dergelijke code kan ook toepasbaar zijn voor vergelijkingssites in andere sectoren.

De NMa heeft de kwaliteit van 21 vergelijkingssites voor spaarrekeningen en 17 vergelijkingssites voor doorlopende reisverzekeringen beoordeeld op verschillende criteria, zoals correctheid, volledigheid en transparantie. Voor de reisverzekeringen zijn er slechts twee vergelijkingssites die op alle criteria de hoogste score halen. Voor spaarrekeningen is er geen enkele vergelijkingssite die op alle criteria de hoogste score heeft behaald.

Bij doorlopende reisverzekeringen krijgen geld.nl, independer.nl en verzekeringssite.nl van de NMa een ++ wat betreft de uitgebreidheid van het aantal verzekeringen. geld.nl, independer.nl, reisverzekeringvergelijking.nl

en verzekering-vergelijk.com scoren het hoogst waar het gaat om de correctheid van de gegevens.

Eind vorig jaar gaf de AFM al aan dat vergelijkingssites ‘redelijkerwijs relevante informatie’ moeten geven aan consumenten en hen hierover ‘duidelijk’ moeten informeren. Het moet voor consumenten duidelijk zijn welke waarde zij kunnen hechten aan (het resultaat van) een vergelijking. Zie: ‘AFM stelt informatieregels op voor vergelijkingssites’

GEEN REACTIES