Nieuwe PPI laat keuze risicodragers aan de klant

Stichting International Pension Solutions (i-PensionSolutions) is de twaalfde Premie Pensioen Instelling (PPI) met een DNB-vergunning.

i-PensionSolutions maakt gebruik van een door Credit Suisse en Swiss Re opgericht uitvoeringsplatform.

De PPI kiest voor een open architectuur ten aanzien van vermogensbeheerders en verzekeraars waarmee wordt samengewerkt.

De initiatiefnemers zien dat “de markt voor beschikbare premie pensioen regelingen groeit en naar de verwachting de komende jaren verder zal groeien. Met i-PensionSolutions kunnen vermogensbeheerders en verzekeraars hun aan premie pensioen gerelateerde producten aanbieden, zonder daarvoor zelf een PPI op te richten. Wij geven bedrijven de mogelijkheid de door hen geselecteerde vermogensbeheerder en verzekeraar in te zetten voor de uitvoering van een optimale pensioenregeling voor hun medewerkers.

De pensioenopbouw wordt uitgevoerd door i-PensionSolutions. De overlijdens- en arbeidsongeschiktheidsrisico´s worden direct verzekerd bij de door het bedrijf gekozen verzekeraar.

i-PensionSolutions claimt gebruik te maken “van een modern en gedegen systeem voor de administratie en communicatie. Dit maakt het mogelijk tegen lage kosten per deelnemer te werken. De verzekeraars op het platform maken gebruik van dezelfde infrastructuur.”

i-PensionSolutions is een onafhankelijke stichting en heeft geen winstoogmerk. De commerciële activiteiten en het introduceren van vermogensbeheerders en verzekeraars is de taak van International Pension Platform SE (IPP-SE), een Joint Venture van Credit Suisse en Swiss Re. IPP-SE heeft i-PensionSolutions gefinancierd.

Deze partners beginnen hun activiteiten in Nederland. Op termijn en afhankelijk van de benodigde toestemmingen van toezichthouders wil het platform ook in andere Europese landen gaan opereren.

“Het initiatief vloeit voort uit sterke signalen die we uit de markt krijgen dat de huidige beschikbare premie oplossingen niet toereikend zijn voor nationale en internationale bedrijven. Deze bedrijven willen zelf hun pensioenregeling kunnen samenstellen en niet afhankelijk zijn van vaste combinaties van vermogensbeheerders en verzekeraars”, zegt bestuurder Ronald Ketellapper.

Ketellapper was eerder onder meer directeur van Erasmus Verzekeringen en directeur pensioenen van Timeos.

Zijn medebestuursleden zijn: Wouter Köbben (eerder o.m. directeur EuropeLife, en projectmanager Leidsche Verzekeringen) en Tjitsger Hulshoff (eerder werkzaam bij Shell en ING als investment strategist en strategic advisor).

Naast i-PensioenSolutions beschikken de volgende organisaties over een PPI-vergunning:

 • Aegon PPI
 • APG-ABN AMRO
 • BeFrank
 • Brand New Day PPI
 • Gouda Pensioen Service
 • Nationale-Nederlanden Premium Pensioen Institution
 • Cappital
 • Robeco
 • Rabo PGGM
 • Towers Watson PPI
 • Zwitserleven PPI

GEEN REACTIES