Nieuwe model Taxatierapport krijgt veel kritiek

Nieuwe model Taxatierapport krijgt veel kritiek
© Pixabay

Er is veel kritiek op het nieuwe model Taxatierapport, dat per 1 april van kracht is. Zo is de verwerkingstijd van taxatierapporten verdubbeld en stokt de validatie van rapporten door de aangesloten validatie-instituten. De aanvraagtermijn van taxatierapporten is hierdoor in sommige gevallen opgelopen tot anderhalve week. Bovendien zien veel taxateurs zich ge­noodzaakt om de prijs van een taxatierapport fors te gaan verhogen, tot wel 600 of 700 euro. Dit meldt de Hypotheekshop in zijn maandmonitor.

Taxateurs zijn verplicht het nieuwe modelrapport te gebruiken. Doel is het verhogen van de kwaliteit van taxaties en het validatieproces. Verbeteringen hebben onder andere betrekking op energiebesparende voorzieningen, onderzoek naar de fundering, de financiële positie van een Vereniging van Eigenaren (VvE) en een diepgaandere onderbouwing van de waarde van de woning.

VvE
Afgezien van de hogere prijs en langere verwerkingstijd is de vraag of de taxaties van appartementen zonder actieve VvE nog wel kunnen worden gevalideerd, zeker als ook een meerjarenonderhoudsplanning ontbreekt. Geldverstrekkers financieren in de regel geen woning of appartement zonder een gevalideerd taxatierapport.

Bron: Hypotheekshop

www.findinet.nl/newsletter/
Klik op de banner en ontvang de wekelijkse Nieuwsbrief van Findinet op proef.

GEEN REACTIES