Kifid: Voorlopige dekking autoverzekering moet expliciet worden vermeld

Kifid: Voorlopige dekking autoverzekering moet expliciet worden vermeld
© Pixabay

Een autoverzekeraar die een verzekerde onvoorwaardelijk heeft geaccepteerd, mag deze verzekering niet eenzijdig beëindigen wanneer het aantal schadevrije jaren negatief wordt. Beëindiging had alleen gekund wanneer er een voorlopig dekking was aangegaan en dit had dan duidelijk moeten worden vermeld. Aldus oordeelt de Geschillencommissie van het Kifid na een klacht van een consument over InShared.

De consument sloot eind november 2016 een autoverzekering af waarbij hij vier schadevrije jaren had opgegeven. Hij ontving van de verzekeraar een groene kaart met ingangsdatum 1 januari 2017. Als gevolg van een aanrijding met de auto in december 2016, zakte het aantal schadevrije jaren van consument naar -2. De verzekeraar beëindigde de autoverzekering in februari 2017 met verwijzing naar de Voorwaarden Autoverzekering. Hierin staat dat de verzekeraar de verzekering kan weigeren, wanneer het aantal schadevrije jaren minder is dan nul.

De verzekeraar staat op het standpunt dat het in deze klacht niet gaat om een gewone beëindiging van de verzekering, maar om het weigeren van een verzekeringsaanvraag. De verzekeraar stelt dat bij de acceptatie van de verzekering een voorbehoud is gemaakt voor wat betreft het aantal schadevrije jaren.

Geen voorlopige dekking, dan geen weigering
In de verzekeringspraktijk wordt vaak gebruik gemaakt van het geven van een voorlopige dekking. Maar dit is dan uitdrukkelijk vermeld na de aanvraag van de verzekering. Alleen een vermelding in de Voorwaarden is onvoldoende, vindt de Geschillencommissie. Op basis van de door de verzekeraar gegeven informatie mocht de consument ervan uitgaan dat de verzekering onvoorwaardelijk was geaccepteerd door de verzekeraar. Dat van een voorlopige dekking sprake zou zijn, heeft de Geschillencommissie niet vast kunnen stellen.

Alleen wanneer sprake is van een voorlopige dekking, kan de verzekering alsnog worden geweigerd op grond van de door verzekeraar aangehaalde voorwaarde. De Geschillencommissie concludeert dat de verzekeraar ten onrechte de autoverzekering van deze consument heeft beëindigd. De onvoorwaardelijk geaccepteerde verzekeringsovereenkomst biedt geen grond om de verzekering te beëindigen vanwege een negatief aantal schadevrije jaren.

Verzekering met terugwerkende kracht hersteld
De Geschillencommissie laat in haar uitspraak in het midden of de redenering van de consument de enig mogelijke redenering is. Wanneer meerdere lezingen mogelijk zijn, krijgt de voor de consument gunstigste lezing voorrang. De Geschillencommissie is van oordeel dat de lezing van de consument een redelijke lezing is. De verzekeraar moet de autoverzekering met terugwerkende kracht herstellen. Daarbij mag zij de premie aanpassen aan de premie die hoort bij -2 schadevrije jaren, omdat is gebleken dat dat de werkelijke schadevrije jaren waren van consument.

Bron: Kifid

www.findinet.nl/newsletter/
Klik op de banner en ontvang de wekelijkse Nieuwsbrief van Findinet op proef.

GEEN REACTIES