Nieuwe beleggers beleggen graag zelf

Moneyview: Nieuwe beleggers beleggen graag zelf

Beginnende beleggers kiezen er steeds vaker voor om zelf te handelen via een beleggingsplatform of een beleggingsrekening. In 2021 koos 66% van de startende beleggers hiervoor terwijl dat in 2019 nog 48% was. In 2018 ging nog maar 39% van de beginnende beleggers zelf aan de slag. Corona heeft gezorgd voor een snellere toename van het aantal nieuwe zelfstandige beleggers. Dat schrijft Moneyview in het Special Item Beleggingsrekeningen van mei 2022.

De invloed van corona op de beurs

Tijdens de coronapandemie waren er aanzienlijk minder mogelijkheden om geld uit te geven. Een deel van het geld dat zo overbleef, ging naar de beurs. In 2021 boekte de AEX-index daarmee een winst van 28%. Dat is voor veel beginnende beleggers een mooie start. In 2022 kwam er echter snel een einde aan de goede tijden. De inval van Rusland in Oekraïne gooide roet in het eten. Ook is de coronagolf nu in rustiger vaarwater gekomen waardoor er weer meer geld uitgegeven kan worden en er minder belegd zal worden.

Beginnende beleggers doen het zelf

De laatste jaren was de groep beginnende beleggers die gebruikmaakten van beleggingsplatformen of beleggingsrekeningen al aan het stijgen. Door corona is deze toename in een stroomversnelling gekomen. Sinds 2018 is het aandeel zelfstandig beleggers onder de nieuwelingen toegenomen van 38% naar 66%. Dit gaat vooral ten koste van de financieel adviseur. In 2018 maakte nog 56% van de starters bij het beleggen gebruik van de diensten van een financieel adviseur, in 2021 is dat nog maar 32%. Over het totaal van alle beleggers genomen is de financieel adviseur overigens nog wel in trek. Van alle beleggers maakt 33% gebruik van zijn of haar diensten.

Beleggen voor het pensioen

Moneyview besteedt extra aandacht aan de mogelijkheid om te beleggen met als doel het opbouwen van pensioen. Met elke beleggingsrekening is dit mogelijk, maar er moet wel onderscheid gemaakt worden naar rekeningen die in box I en rekeningen die in box III van de inkomstenbelasting vallen. In principe kan elke beleggingsrekening in box III vallen. Er gelden dan geen speciale fiscale voordelen of voorwaarden. Wie een pensioentekort heeft en de inkomstenbelasting wil uitstellen tot de uitkeringsfase van het beleggingsproduct, moet er op letten dat er dan beperkende voorwaarden gelden en dat dit niet met elke rekening mogelijk is.

Productratings beleggingsrekeningen

Volgens het onderzoek van Moneyview zijn Zelf op de beurs van ING en Zelf beleggen Basis/Plus van ABN AMRO op basis van de voorwaarden de beste beleggingsrekeningen voor wie zelf wil beleggen. Bij deze banken is de keuze uit producten om in te beleggen, groot. Op basis van prijs doen CB Fondsbeleggen van Centraal Beheer en de Beleggingsrekening van Finvermogen (NN) het het beste.

Wie kiest voor laten beleggen zit goed bij Beheerd Beleggen Basis/Actief van Rabobank als gelet wordt op de voorwaarden. Wordt gekeken naar de prijs dat komt Modelbeleggen van Brand New Day als beste naar voren.

Bron: Moneyview

GEEN REACTIES