Niet alle zorgverzekeringspolissen worden duurder

Niet alle zorgverzekeringspolissen worden duurder
© Mohamed Hassan, Pixabay

De zorgverzekeringspremies voor 2022 laten grote verschillen zien in stijging en premiehoogte. Gemiddeld stijgen de premies voor de basisverzekering volgend jaar gemiddeld met 47,55 euro, aldus cijfers van vergelijkingssite Independer. De Ditzo Combinatiepolis, stijgt met 162,60 euro op jaarbasis het hardst. De restitutiepolis van A.S.R. is met 152,90 euro per maand de duurste verzekering. Maar er zijn ook een paar verzekeringen waarvan de premie is gedaald.

De hoogste daler is Zorg en Zekerheid ZorgGemakPolis: die wordt ruim 50 euro per jaar goedkoper. De goedkoopste zorgverzekering is de natura (budget)polis van ZieZo van Zilveren Kruis. Deze kost 108,25 euro per maand. Met een natura (budget)polis kan men overigens maar bij een beperkt aantal zorgverleners terecht.

Impact corona

“Aan het begin van de coronacrisis vreesden veel experts dat de impact op de zorgpremie fors zou zijn. Maar het blijkt dat de extra kosten van corona deels worden gecompenseerd door uitgestelde zorg. Ook zijn de coronakosten deels gecompenseerd door de overheid waardoor ze voor de verzekeraars meevallen”, zegt Bas Knopperts, zorgexpert bij Independer.

Minder bekende merken

De grote vier zorgverzekeraars in Nederland bieden hun zorgverzekeringen onder verschillende merken aan. Tussen deze bekende en minder bekende merken zit prijsverschil. “Dat wordt bijvoorbeeld veroorzaakt omdat het klantcontact bij een minder bekend merk helemaal online plaatsvindt. Dat premieverschil tussen die merken kan op jaarbasis flink oplopen”, aldus Knopperts. “De inhoud van de basisverzekering wordt door de overheid bepaald en is overal hetzelfde. Heb je een gezin? Dan kun je volgend jaar dus honderden euro’s duurder uit zijn, zonder dat je beter bent verzekerd.”

Bron: Independer

GEEN REACTIES