Nibud wil strengere regels voor private lease

Nibud wil strengere regels voor private lease
© Pixabay

Voor hypotheken en consumptief krediet gelden strenge regels om de consument te beschermen tegen overkreditering en hoge lasten, maar voor leaseconstructies niet. Dat moet veranderen, vindt Kenniscentrum Nibud. Uit onderzoek van de budgetvoorlichter blijkt o.a. dat bij een derde van de consumenten met een leaseauto er vooraf geen controle naar draagkracht heeft plaatsgevonden.

Huishoudens nemen steeds meer abonnementen. Vooral leasefietsen, leasemeubels en abonnementen op streamingsdiensten zijn in opmars. Op consumptief krediet geldt een maximumrente van tien procent. Maar iemand die tien jaar een wasmachine leaset, betaalt ten opzichte van het eenmalige aanschafbedrag vaak meer dan die tien procent op jaarbasis, aldus het Nibud.

Daarnaast zou het volgens het Nibud niet mogelijk moeten zijn dat er zonder financiële check auto’s worden geleaset. Het gaat hierbij om maandelijkse vaste lasten van honderden euro’s. Dit kan ertoe leiden dat mensen langdurige verplichtingen aangaan die ze niet kunnen dragen.

Creditcard
Ander zorgelijk punt is dat veel abonnementen worden betaald met een creditcard. Het Nibud wijst erop dat een creditcard een duur betaalmiddel is met een hoge rente op uitstaand krediet. Het is daarom belangrijk dat mensen zich er bewust van zijn dat, zodra er achterstanden ontstaan of men voor gespreid betalen kiest, dit extra kosten met zich meebrengt.

Jongeren hebben minder overzicht
Enkele feiten uit het onderzoek: Huishoudens hebben gemiddeld veertien abonnementen, waar ze maandelijks honderden euro’s aan kwijt zijn. Bijna een derde vergeet wel eens een abonnement op te zeggen waardoor ze er langer aan vast zitten dan ze zouden willen. En een kwart loopt niet jaarlijks zijn abonnementen langs. Eveneens een kwart vergeet door de automatische incasso wel eens dat een abonnement nog steeds loopt en een even grote groep geeft aan dat een automatische incasso wel eens niet goed uitkomt. Ongeveer een vijfde van de respondenten geeft aan dat door een automatische incasso een andere rekening wel eens niet betaald kan worden of dat een automatische incasso niet afgeboekt kan worden vanwege te weinig saldo. Jongere mensen hebben gemiddeld minder overzicht over hun abonnementen dan ouderen.

‘PL is goedkoper’
Eerder deze week bleek uit cijfers van vergelijkingssite Geld.nl dat een (bijna nieuwe) auto kopen met een persoonlijke lening duizenden euro’s goedkoper kan zijn dan dezelfde auto private leasen. Ander nadeel van private lease is het minder flexibel is. Bij calamiteiten als werkloosheid of een scheiding is het contract niet altijd zomaar op te zeggen, terwijl je bij een persoonlijke lening simpelweg de auto kan verkopen en met de opbrengst de lening aflossen. Daarnaast betaal je bij private lease extra kosten als je meer kilometers rijdt dan afgesproken.

GEEN REACTIES