Neobank Bunq is na ‘slechts’ 10 jaar winstgevend

Neobank Bunq is na ‘slechts’ 10 jaar winstgevend

Online bank Bunq boekte in het laatste kwartaal van vorig jaar € 2,3 miljoen euro winst. Dat is de eerste kwartaalwinst van de bank ooit. De bank gaat de gelden inzetten voor verdere groei en internationale uitbreiding.

Volgens de online bank is de winst vooral te danken aan een stijging van de netto inkomsten uit abonnementen; deze namen met 37% toe ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Het totaal aan gebruikerstegoeden is over dezelfde periode met 64% toegenomen naar in totaal € 1,8 miljard euro.

In december 2021 bereikte Bunq al voor het eerst een break-even punt. Sindsdien heeft de neobank de weg naar ‘structurele winstgevendheid’ ingezet; de operationele winst werd ingezet voor productontwikkeling, innovatie en internationale expansie.

‘Tevreden gebruikers’

“Ik ben ontzettend trots op het feit dat ons verdienmodel, waarin de gebruiker centraal staat, in slechts 10 jaar winstgevend is gebleken. Door ons commerciële succes direct te koppelen aan de tevredenheid van onze gebruikers, hebben we een bedrijf gebouwd dat succesvol is zolang onze gebruikers tevreden zijn.” zegt Ali Niknam, oprichter en CEO van Bunq.

Bunq werd in 2012 opgericht, nadat Niknam de eerste Europese bankvergunning in meer dan 35 jaar had bemachtigd. Tot 2021 was hij de enige investeerder. Hij financierde het bedrijf met € 98,7 miljoen uit zijn andere onderneming TransIP. In 2021 investeerde de Britse investeerder Pollen Street Capital € 193 miljoen in de bank in ruil voor ruim 10 procent van de aandelen.

Sinds Bunq in mei 2022 de Belgische fintech TriCount overnam, is de bank naar eigen zeggen de op een na grootste neobank van Europa. In oktober ’22 won Bunq bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven een zaak tegen DNB over de manier waarop Bunq witwascontroles uitvoert.

Bron: Bunq

GEEN REACTIES