Negatieve framing vergroot kennis over pensioen

copyright Pixabay

Mensen die van hun pensioenuitvoerder brieven of mails krijgen met een sombere of alarmistische toonzetting, hebben relatief meer kennis over pensioen.

Dat blijkt uit een onderzoek van instituut Netspar waarover het FD deze week bericht. In het onderzoek kreeg van een groep mensen de ene helft een brief met een alarmistische toon, bij de andere helft had de brief juist een optimistisch karakter. Bij de mensen die de ‘sombere’ brief ontvingen, bleef de boodschap aanmerkelijk beter hangen. Zij scoorden beter in een korte kennistest die Netspar had opgesteld. Zinnen die in deze brief voorkwamen, waren onder meer: ‘Sombere berichten over ons pensioenstelsel’ en ‘Heb jij je pensioen eigenlijk wel goed geregeld?’.

Overigens blijkt uit het Netspar-onderzoek vooral dat de algehele kennis over pensioen bij Nederlanders tamelijk belabberd is. Van de vijf vragen in de boven genoemde kennistest, werd gemiddeld genomen 2,1 vraag goed beantwoord. De vragen testten de basiskennis over het Nederlandse pensioenstelsel. Bijvoorbeeld over wat er met de AOW-premies gebeurt. Slechts 38% wist dat deze gebruikt worden voor de huidige AOW-uitkeringen.

Bron: Het Financieele Dagblad

GEEN REACTIES