Schadelast autodiefstal daalt naar €85 mln

Groei consumptief krediet zet door
© Px

Het schadebedrag dat verzekeraars kwijt zijn als gevolg van autodiefstal, is sinds 2015 met een derde gedaald van €130 mln naar €85 mln vorig jaar.

Dat blijkt uit gegevens van het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VbV). De daling is onder meer veroorzaakt door een hoger terugvindpercentage van jonge auto’s, dit percentage groeide sinds 2012 van 22 procent naar 36 in 2017. Volgens Wouter Verkerk, directeur van het VbV, is dat onder meer te danken aan het verbeterde registratieproces bij een diefstal. “Het verschil met vroeger is dat de politie-aangifte en de diefstalsignalering twee verschillende processen waren bij twee partijen (de politie en de RDW). Nu is dat één proces en staat er binnen twee uur na aangifte een internationale diefstalsignalering online.”

Die tijdwinst helpt enorm, aldus Verkerk. “Wij merken bijvoorbeeld dat de export van gestolen auto’s naar het Oostblok ingewikkeld is geworden. De kans dat je nog ongehinderd bij de Pools-Duitse grens komt, wordt steeds kleiner, doordat gestolen auto’s die nog in Nederland rijden, veel sneller worden opgemerkt.”

Een andere reden voor de daling van de schadelast is dat de politie alerter op gestolen voertuigen. Verkerk: “Als er aangifte is gedaan, gaat er meteen een signaal naar alle surveillerende voertuigen, zodat iedereen weet dat die auto is gestolen. Daarnaast komt de politie steeds vaker gestolen voertuigonderdelen tegen bij helers die we kunnen linken aan gestolen voertuigen.”

Bron: Nieuwsbrief Verbond van Verzekeraars

GEEN REACTIES