Nederlandse hypotheekportefeuille Aegon groeit naar dik €33 mrd

© pixabay

De hypotheekportefeuille van de Nederlandse tak van Aegon is afgelopen jaar met ruim vier procent toegenomen naar iets meer dan 33 miljard euro.

Dat blijkt uit het jaarverslag van de verzekeraar dat eind vorige week werd gepubliceerd. Aegon Nederland belegt relatief veel in hypotheken. In 2019 kwam van de totale beleggingsportefeuille 36% voor rekening van hypotheken, iets minder dan een jaar eerder (37%).

Verreweg het grootste deel van deze portefeuille zijn hypotheken die door (werkmaatschappijen van) Aegon zelf zijn afgesloten met klanten en nog steeds als zodanig door Aegon worden beheerd. In 2018 was dit ruim vier-vijfde van de portefeuille. Voor 2019 zijn deze cijfers nog niet bekend. Wel is bekend dat de nieuwe hypotheekproductie vorig jaar ongeveer 3,5 mrd euro bedroeg.

De kwaliteit van de hypotheekportefeuille verbeterde afgelopen jaar. De LTV kwam drie procentpunt lager uit op 67% en het percentage echte probleemgevallen op het vlak van betalingsachterstand nam af van 0,2% naar 0,1%. Ongeveer 49% van de portefeuille heeft een NHG, in 2018 bedroeg dit nog 46%.

GEEN REACTIES