Nederlanders zijn onbekend met dekkingsbeperkingen mobiele elektronica

Nederlanders zijn onbekend met dekkingsbeperkingen mobiele elektronica
© Matthew Priest, Pixabay

Nederlanders zijn slecht op de hoogte van de dekkingsbeperkingen bij schades aan mobiele telefoons en andere elektronica. Verzekeraars zouden hierover opener moeten zijn.

Dat zegt vergelijkingssite Pricewise, die een onderzoek liet doen onder zo’n 1000 Nederlanders. Meest hilarische resultaat van dit onderzoek is dat 40% van de respondenten denkt dat een mobiele telefoon alleen verzekerd kan worden via een speciale telefoonverzekering.

Maar ook over de dekking van de inboedelverzekering bij val- en stootschade bestaan nog veel misvattingen. Een beschadiging doordat de mobiele telefoon valt, is bij geen enkele verzekeraar meer gedekt met de basisdekking van de inboedelverzekering. Dit soort schades vallen alleen onder uitgebreidere dekkingen en dan nog niet bij elke verzekeraar. Bij 34% van de respondenten is dit niet bekend. Als het gaat om andere mobiele elektronica, zoals laptops en tablets, is de onwetendheid nog groter; hierover denkt 40% van de respondenten dat beschadigingen door vallen of stoten verzekerd zijn via de basisdekking.

Wijzigingen in productvoorwaarden

Enkele jaren geleden werd al duidelijk dat steeds meer inboedelverzekeraars wijzigingen doorvoerden in hun productvoorwaarden om de al jaren stijgende schadelast van mobiele elektronica tegen te gaan. Maar kennelijk hebben ze dit niet gemeld aan hun polishouders. Driekwart van de respondenten (76%) vindt dan ook dat voor het verzekeren van mobiele telefoons verzekeraars een prominentere rol moeten spelen in de informatievoorziening.

Welke schade precies verzekerd is, hangt af van de verzekeraar en de dekking. Bij A.S.R., ABN AMRO, ANWB, Ditzo, Hema, Inshared, Lemonade, Nationale Nederlanden en Unigarant kan men een aanvullende polis afsluiten voor mobiele elektronica, blijkt uit een overzicht van Pricewise. Bij een aantal andere verzekeraars zit de dekking standaard in de allriskverzekering. De inboedelverzekeringen van Allianz Direct en ING bieden in het geheel geen dekking.

Bron: Pricewise

 

 

GEEN REACTIES