Nederlander wil zelf pensioen regelen

© pixabay

Ruim 40% van de Nederlanders houdt de regie over z’n pensioen het liefst in eigen handen. Zij bepalen graag zelf hun pensioenuitvoerder en beheren hun spaarpotje voor later met een eigen pensioenbankrekening. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 1000 Nederlanders, in opdracht van BeFrank.

Meer dan de helft van de ondervraagden zou graag vóór z’n 65e willen stoppen met werken. Toch hebben veel Nederlanders geen flauw idee hoe het is gesteld met de hoogte van hun pensioen. Het onderzoek laat zien dat bij bijna 80% dat overzicht enigszins of helemaal ontbreekt. En op de vraag hoeveel geld mensen later minimaal denken nodig te hebben om te kunnen leven, antwoordt ruim een kwart met “geen idee”. Ruim 30% van de ondervraagden zegt zich overigens wél zorgen te maken over een mogelijk pensioengat.

Stapelpensioen
“Bijna de helft van de ondervraagden in ons onderzoek heeft bij meer dan één werkgever pensioen opgebouwd. Daardoor raken mensen al snel het overzicht kwijt”, zegt Folkert Pama, directeur van BeFrank. Uit het onderzoek blijkt verder dat 20% van de Nederlanders meerdere inkomstenbronnen heeft en dat percentage zal de komende jaren verder stijgen.”

Eigen pensioenbankrekening
Pama: “Veel Nederlanders verdiepen zich niet in hun pensioen, omdat ze er zelf geen invloed op kunnen uitoefenen. Mensen bewust maken van hun pensioen lukt alleen als die mensen daar ook zelf iets over te zeggen krijgen.”
Hij pleit daarom voor een radicale ommekeer: een eigen pensioenbankrekening voor alle Nederlanders. “Dat is een bankrekening die mensen zelf kunnen beheren. Een werkgever of opdrachtgever stort hierop het salaris dat is bedoeld voor de oude dag. Dat past veel beter bij de tijd van nu en zal het pensioenbewustzijn in ons land een enorme positieve impuls geven.”

(Bron: BeFrank)

GEEN REACTIES