Nederland blijft nog verre van Europese transactietaks

Dijsselbloem houdt voet bij stuk: Zolang pensioenfondsen niet zijn uitgezonderd werkt hij niet mee aan een heffing op de financiƫle sector in Europees verband.

Dat antwoordt minister Dijsselbloem (Financiën) op Kamervragen van de PvdA.

“Zolang ik geen zekerheid ten aanzien van de vrijwaring van pensioenfondsen krijg, zie ik geen reden om toe te treden tot de nauwere samenwerking. De uitlatingen van de Commissie waaraan wordt gerefereerd wijken af van de Nederlandse positie. Het nieuwe richtlijnvoorstel van de Commissie is deze week verschenen. Dit voorstel voldoet niet aan de voorwaarden van het regeerakkoord. Nederland zal derhalve op dit moment niet toetreden tot de ‘versterkte samenwerking’.”

Wel deelt hij de mening van de vragenstellers dat een financiële transactietaks een effectievere heffing wordt als meer landen binnen de Europese Unie hieraan deelnemen.
Daarom zal Dijsselbloem zich vanuit de Ecofin Raad” blijven inzetten voor een heffing op de financiële sector die voldoet aan onze eisen”.

In de voorgestelde “enhanced cooperation procedure” zullen elf landen participeren (België, Duitsland, Estland, Griekenland, Spanje, Frankrijk, Italië, Oostenrijk, Portugal, Slovenië en Slowakije).

Op verzoek van de deelnemende landen is het voorstel gebaseerd op de oorspronkelijke tekst van de Europese Commissie uit 2011. Deze tekst bevat geen uitzondering voor pensioenfondsen.

GEEN REACTIES