Nationale-Nederlanden verlegt focus naar eindklant

рHet aanstaande provisieverbod voor tussenpersonen betekent een fundamentele breuk met het verleden.с

In een interview in het Financieele Dagblad zegt NN-topman Tom Kliphuis dat zijn maatschappij de consument centraal stelt in de nieuwe strategie. Tot nu toe is de adviseur/bemiddelaar de klant. Kliphuis: “De tussenpersonen blijven belangrijk, maar daarnaast gaat Nationale-Nederlanden begin 2012 via een eigen distributiekanaal en onder eigen naam direct verzekeringen verkopen aan de consument. Verzekeringen worden tegenwoordig via diverse kanalen verkocht. Daarin wil Nationale-Nederlanden meegaan.”

Deze strategie die NN al eerder naar buiten bracht (zie ‘Nationale-Nederlanden en Adfiz over multidistributie – 1’) leidde tot een zeer kritische reactie van Adfiz. De branchevereniging vindt de keuze om alle verkoopactiviteiten onder één en hetzelfde label te stallen verwarrend voor de consument en zakelijk verkeerd. (zie ‘Nationale-Nederlanden en Adfiz over multidistributie – 2’)

Uit het interview blijkt dat NN het eerder gepubliceerde plan onverkort zal uitvoeren. Temeer omdat “de aanstaande provisieverbod voor tussenpersonen een fundamentele breuk betekent met het verleden”.

In het begin zullen via het directe kanaal vooral schadeverzekeringen worden aangeboden. “Maar wellicht wordt het aantal producten in de toekomst uitgebreid.”

Bevrijd van de legacy

NN wil zich splitsen in twee bedrijven, één voor de bestaande en één voor nieuwe klanten. Op die manier kan de verzekeraar de bestaande polissen die via allerlei niet met elkaar communicerende systemen worden geadministreerd afscheiden van nieuwe.

Nationale-Nederlanden Services gaat de oude portefeuille beheren en zal die diensten ook aan andere verzekeraars gaan aanbieden.

Nationale-Nederlanden Particulieren gaat via state of the art automatisering op de levenmarkt scherper concurreren met banken en proberen spaargeld aan te trekken. Het bedrijf verlegt hier de focus naar bankspaarproducten en hypotheken.

GEEN REACTIES