Monuta mag verder met reorganisatie

Monuta mag doorgaan met reorganisatie
© Px

Uitvaartverzekeraar Monuta mag doorgaan met de ingezette reorganisatie. Bonden FNV en CNV hadden geëist dat Monuta ermee zou stoppen.

Volgens de bonden heeft Monuta informatie niet tijdig verstrekt en heeft Monuta geweigerd te overleggen. De reorganisatie gaat volgens de bonden bovendien gepaard met een ontoelaatbare ‘stoelendans’: per 1 februari worden 130 uitvaartverzorgers boventallig verklaard. Zij moeten solliciteren naar de functie ´uitvaartverzorger nieuwe stijl´.

In een eerdere uitspraak in kort geding werd geoordeeld dat Monuta stukken moest delen met de bonden. Het onderhavige kort geding gaat over de reorganisatie zelf. De rechter oordeelt dat Monuta met de sollicitatieprocedure tegenover de werknemers inderdaad onzorgvuldig heeft gehandeld als het gaat om de korte periode waarbinnen de werknemers beslissingen moesten nemen en tests moesten doen. Dit rechtvaardigt echter geen schorsing van de reorganisatie, ook gelet op het belang van Monuta.

Over de ´stoelendans´ geeft de rechter geen oordeel. In het kort geding blijkt niet dat er sprake is van uitwisselbaarheid tussen de oude functie van uitvaartverzorger en ‘uitvaartverzorger nieuwe stijl’ en dat Monuta toch tegen beter weten in de reorganisatie wenst door te voeren. Het oordeel daarover laat de rechter over aan het UWV, wanneer Monuta voor boventallig verklaarde uitvaartverzorgers ontslag aanvraagt.

 

GEEN REACTIES