Modulaire rechtsbijstandverzekering voordeliger

copyright Pixabay

Een rechtsbijstandverzekering die modulair is opgebouwd is voor consumenten vaak voordeliger, stelt MoneyView op basis van eigen onderzoek.

MoneyView vergeleek 43 polissen en komt tot de conclusie dat slechts een beperkt deel volledig modulair is. Het merendeel van de rechtsbijstandverzekeringen bestaat echter uit een standaarddekking die met verschillende aanvullende dekkingen kan worden uitgebreid of uit pakketten die vaste dekkingscombinaties bevat. Een of meerdere dekkingen maken dan altijd deel uit van de verzekering. Daarnaast is er een klein deel zogenaamde totaalpakketten. Bij deze verzekeringen is niet of nauwelijks keuze uit dekkingen en valt ‘alles’ in de basisdekking.

Basisdekking
Bij twee veel verzekerde onderwerpen, arbeidsrechtelijke geschillen en verkeersdekking met motorrijtuigen, signaleert MoneyView dat een flink deel standaard in de basisdekking zit: bij arbeidsrechtelijk 21% en bij verkeersdekking 42%. Daarnaast is bij 53% van de polissen de arbeidsrechtelijke geschillen onderdeel van de module ‘inkomen’ en bij 26% volledig optioneel als losse dekking. Bij verkeersdekking met motorrijtuigen is bij 35% van de polissen deze specifieke dekking onderdeel van de module ‘verkeer’ en bij 23% volledig optioneel als losse dekking.

Onnodige dekking
MoneyView stelt dat de keuze uit verschillende modules of losse dekkingen een dubbele
of onnodige dekking kan voorkomen. Dekking voor arbeidsrechtelijke geschillen kan een onnodige dekking zijn voor iemand die bijvoorbeeld met pensioen is. En dat terwijl in veel modules ‘inkomen’ ook inkomensgeschillen over pensioen vallen. Hetzelfde geldt voor een verkeersdekking voor motorrijtuigen, aldus MoneyView. Dit kan niet alleen onnodig zijn voor iemand zonder auto, maar kan ook leiden tot een dubbele dekking vanwege een reeds bestaande aanvullende dekking op de autoverzekering. Kiest een consument voor een losse dekking, dan kunnen dubbele dekking en onnodige premies voorkomen worden.

Lancyr
Bij de productrating van MoneyView doet Lancyr (onderdeel van Nationale Nederlanden) het goed bij rechtsbijstandverzekeringen. Zowel bij premiestelling als bij polisvoorwaarden scoort Lancyr een top drie positie. Bij premie vervolmaken a.s.r. en Ditzo de top drie, bij polisvoorwaarden doen ABN Amro en Nationale Nederlanden dat. Hier merkt MoneyView nog op dat de polissen van ABN Amro en Lancyr modulair zijn opgebouwd.

GEEN REACTIES